реферат на тему героїчна оборона севастополя

реферат на тему героїчна оборона севастополя

За рішенням міських організацій, штабу чорноморського флоту воїни гарнізону і севастопольці в стислі терміни, до 1 листопада 1941 р звели довкола севастополя три рубежі оборони.

За рішенням кримського обкому вкп(б) в севастополі був створений надзвичайний орган влади - міський комітет оборони, до якого увійшли перший секретар міськкому партії. 30 жовтня першого удару по моторизованій колоні 11 - ої німецької армії генерала манштейна завдала 54 - я берегова батарея чорноморського флоту під командуванням лейтенанта і. Майже одночасно з артилеристами в бій вступили частини морської піхоти, сформовані з курсантів військово - морського училища і матросів бойових кораблів і берегових частин флоту, при підтримці берегових і зенітно - артилерійських батарей. Більшість батарей складалися із звичайної польової артилерії крупних калібрів, включаючи важкі гаубиці 210 мм, і важкі гаубиці 300 і 350 мм, що збереглися з часів першої світової війни.

Найбільш великокаліберною і ваговитою артсистемой всіх часів і народів, такою, що застосовувалася в бойових діях, стала 800 - мм експериментальна залізнична установка дора, созданная в кінці 1941 року.

Знаряддя загальною масою більше 1000 тонн було таємно переправлено з німеччини та секретно розміщено в спеціальній схованці, зроблений у скальній місцевості. Сухопутних частин в місті не залишалося, захист здійснювався силами морської піхоти чорноморського флоту, береговими батареями, окремими (учбовими, артилерійськими, зенітними) підрозділами при вогневій підтримці кораблів. 9 — 10 листопада вермахту вдалося повністю оточити фортецю з землі, проте протягом листопада до своїх пробивалися сили ар єргарду, зокрема, частини 184 - й стрілецької дивізії нквс, що прикривала відхід 51 - й армії 11 листопада з підходом основного угрупування 11 - й армії зав язалися сутички по всьому периметру.

Робітники морського заводу під обстрілом ворога ремонтували кораблі, створювали бойову техніку вдень і вночі, обладнали два бронепоїзди, побудували і оснастили плавучу батарею n 3, що отримала назву не чіпай мене, яка надійно прикривала місто від нальотів фашистської авіації з моря. У гірських виробленнях (штольнях) на березі севастопольської бухти були створені підземні спецкомбінати; n 1 - для - для виробництва озброєння і боєприпасів n 2 - по пошиттю білизни, взуття і обмундирування. В связи с наличием коммуникаций противник счел себя даже достаточно сильным для того, чтобы при поддержке огня флота начать наступление с побережья севернее севастополя против правого фланга 54 ак. На балаклавськом напрямі особливу завзятість проявила 40 - а кавалерійська дивізія, якою командував герой громадянської війни полковник філіпп федорович кудюров. У захисників міста - фортеці був піднесений настрій, раділи, що на початку грудня війська південного фронту завдали серйозної поразки ворожому угрупуванню в районі ростова і звільнили це місто. Тому гітлер вимагав узяти місто не пізніше за 22 грудень, щоб звільнити резерви і перекинути їх з криму для групи армій південь, і для цього направляв манштейну додаткові війська. Радянське командування, у свою чергу, прагнуло всіма силами утримати севастополь, скути тут цілу німецьку армію, нанести їй максимальну шкоду і не дозволити перекинути війська на інші фронти.

Тим паче, що верховне головнокомандування планувало нові наступальні операції, зокрема керченсько - феодосійску десантну операцію, головною метою якої був розгром німців на керченському півострові і в криму, зняття облоги з севастополя, відвернення ворожих сил з півдня україни і співучасть цим подальшому наступу військ південного фронта. План операції, складений толбухіна, полягав у тому, щоб одночасної висадкою 51 - й і 44 - ї армій в район керчі та у феодосійський порт оточити і знищити керченські угруповання ворога. Висадку військ планувалося провести на широкому фронті (до 250 км) одночасно в декількох пунктах, щоб позбавити ворга можливості маневрувати резервами і скувати його на всіх найважливіших напрямках. Однак наступальна 51 - а армія просувалася від керчі вперед недостатньо швидко, а 44 - а армія від феодосії основними силами рушили не на захід, а на схід, назустріч 51 - ї армії. Для зміцнення боєздатності румунських частин до їх складу були включені офіцери, унтер - офіцери і солдати тилових частин німецької армії, в тому числі і зі штабу армії. Рано вранці 17 грудня противник почав потужну вогневу підготовку на всьому фронті оборони севастополя, розраховуючи цим замаскувати напрям головного удару.

Через двадцять п ять хвилин після початку артилерійської підготовки п ять німецьких піхотних дивізій і одна румунська бригада з танками перейшли в наступ. Проте німці повністю оволоділи позиціями 8 - ї бригади і 287 - го стрілецького полку 25 - ї чапаєвської і оточити 241 - й стрілецький полк 95 - ї стрілецької дивізії. Командуючий армією генерал петров вирішив на наступний день нанести контрудар силами третього і четвертого секторів, щоб розгромити противника, втрутився в оборону другого сектора, і відновити становище.

Виняткову хоробрість проявив особовий склад 40 - ї кавдивізії при відображенні танкової атаки німців, ні один не відступив, бійці сміливо боролися з прорвалися танками, знищували їх і зупинили наступ піхоти.

Втрати наших військ на цій ділянці фронту за два дні виявилися значними, особливо в 8 - ій бригаді морської піхоти і в 40 - й кавдивізії, що відбила танкову атаку ворога. Вже 21 грудня з новоросійська почалася перекидання морем 79 - й курсантської бригади, в поті на морські судна почали вантажити 345 - ту стрілецьку дивізію, боєприпаси і пальне.

На другий сектор оборони вже наступала угруповання противника у складі 50 - й, 170 - ї піхотних дивізій і по одному полку 72 - й і 24 - ї дивізій, піхотна бригада румунів та танкова група. З світанку 22 грудня шість німецьких піхотних дивізій і три стрілецькі бригади румунів з танками, підтримувані потужним вогнем артилерії і сильною авіацією, відновили наступ на обох напрямках. У районах висоти з італійським кладовищем і на північ від селища верхній чоргунь противнику вдалося втрутитися в стик між 7 - й бригадою і 2 - м полком морської піхоти.

Жовтневий вирішив зосередженням потужного вогню польовий і корабельної артилерії завдати максимальної шкоди ворогу і дати можливість 79 - й бригаді та 345 - ї дивізії міцніше закріпитися на рубежі. 31 грудня артилерійські знаряддя лінкора паризька комуна, крейсерів молотов, червоний крим та інших кораблів, що увійшли до південної бухти, почали масований удар з 48 артилерійських гармат калібру 305мм по скупченнях піхоти противника на північній ділянці, в долині бельбек, а також по районах на ялтинському напрямку.

Передові німецькі частини були швидко розгромлені, і ми повністю оволоділи вершиною висоти з італійським кладовищем, селищем верхній чоргунь і поліпшили свої позиції в районі селі камара. Побоюючись подальшого просування військ 51 - ї армії в глиб криму, манштейн змушений був знімати частину сил з - під севастополя і направляти до керченського півострова. На кінець 2 січня просування радянських військ в західному напрямку було зупинено супротивником, які організували оборону на лінії ак - монайських перешийка. Місто не був у повному розумінні блокований з моря, але панування в повітрі німецької авіації робило кожен рейс в обложену фортеця все більш ризикованим і небезпечним. Готуючись до штурму, противник зосередив навколо севастополя близько 204 тисяч німецьких та румунських солдатів і офіцерів, 670 артилерійських гармат калібру від 75 до 420 мм, 655 протитанкових гармат, 720 мінометів, 450 танків і 600 літаків, 500 з яких були зосереджені на аеродромах в криму.

У складі армії була надпотужна артилерія калібру 305, 350 і 420 мм і батарея надважких 615 - міліметрових мортир карл, а також знаменита 800 - міліметрова гармата дора на залізничній установці. Горячо приветствую доблестных защитников севастополя – красноармейцев, краснофлотцев, командиров и комиссаров, мужественно отстаивающих каждую пядь советской земли и наносящих удары немецким захватчикам и их румынским прихвостням. Северные укрепления защищает сводная рота саперного батальона береговой обороны главной базы… оставшаяся у защитников северной стороны подвижная артиллерия 95 - й стрелковой дивизии и зенитные батареи пво подтянуты к инженерной пристани и михайловскому равелину, но нет ни одного снаряда и негде взять… москва – кузнецову; краснодар – буденному, исакову.

Исходя из данной конкретной обстановки, прошу разрешить мне в ночь на 1 июля вывезти самолетами 200 – 250 ответственных работников, командиров на кавказ, а также и самому покинуть севастополь, оставив здесь своего заместителя генерал - майора петрова и.

Мальовниче полотно рятували курсанти школи середніх командирів берегової оборони, бійці 11 - го окремого батальйону повітряного спостереження, оповіщення і зв язку.

Винесені з вогню фрагменти живописного полотна були вивезені на лідера есмінців ташкент - останньому великому надводному кораблі, що прорвався у севастополь, під командуванням капітана 3 рангу в. Повністю евакуювати всі війська з міста не вдалося що залишилися на березі билися до тих пір, поки не вичерпалися боєприпаси, продовольство і питна вода. Війська севастопольського оборонного району з 30 жовтня 1941 по 4 липня 1942 року втратили понад 200 тисяч солдатів і офіцерів, у тому числі 156880 безповоротно. При виконанні бойових завдань в районі севастополя загинули крейсер червона україна, 4 ескадрених міноносця, 4 великих транспорту, 2 підводні човни; 1 лідер і 3 есмінця отримали тяжкі ушкодження, не рахуючи малих бойових кораблів, як трофеї німці захопили 622 гармати, 758 мінометів і 26 танків. Севастопольці героїчно боронили своє місто, ніж мали великий вплив на продовження війни і захисту всієї батьківщини, оскільки вони утримували величезну фашистську армію під стінами одного міста, ніж рушили плани гітлера швидко завоювати срср. Общеевропейский конфликт на ближнем востоке начался в 1850 г когда между православным и католическим духовенством в палестине разгорелись споры о том, кто будет владеть святыми местами в иерусалиме и вифлееме.

Таким образом, казалось бы, частный, но для того времени важный, учитывая религиозные чувства людей, спор о святых местах стал поводом к возникновению русско - турецкой, а впоследствии и общеевропейской войны. 6 июня после четвертой бомбардировки 44 тысяч солдат врага штурмовали корабельную сторону, но были отбиты героическими усилиями 20 тысяч ее защитников. За время обороны русские перенесли на себе для возведения фортификационных сооружений 1 млн мешков с песком и выкопали для защиты от огня 6, 5 км подземных галерей. По замыслу художника, зритель, поднявшись на специальную смотровую площадку, как бы оказывается на вершине малахова кургана в день штурма 6 июня 1855 г. Поражение подвело печальный итог николаевскому правлению, всколыхнуло всю российскую общественность и заставило правительство вплотную заняться реформированием государства. Стоит над черным морем севастополь, дважды увенчанный славой двух своих оборон, и эта слава, подобно двойной звезде, сверкает на вечном небе истории нашей страны, - писал леонид соболев. С этим городом связаны знаменательные события, подвиги прославленных сынов и дочерей некогда единого государства, они окружены ореолом героики, доблести и славы, в него вложена частица сердца каждого из них. Есть на земле города старше, даже древнее, но нет равного ему по героическим подвигам, которые были совершены его защитниками в течение одного лишь столетия в 1854 - 1855 и в 1941 - 1944 гг. Он высоко оценил превосходные качества бухт севастополя и еще за пять лет до основания города возвел здесь первые укрепления, сделал все, чтобы вытеснить из ахтиарской гавани турецкую флотилию - около 170 судов. Еще до включения крыма в состав россии русское правительство назначило для командования заводимым флотом на черном и азовском морях участника чесменского сражения вице - адмирала ф. В короткое время была создана эшелонированная система укреплений протяженностью 8 км, прикрывавшая южную часть севастополя, на которой размещались 8 бастионов, редуты, люнеты, ложементы. “с первого дня обложения севастополя превосходным в силах неприятелем войска, предназначенные его защищать, выказывали решительную готовность умереть, но не отдать города. Но защитники севастополя своевременно развернули контрминную борьбу и за 7 месяцев подземно - минной войны проложили 6889 м галерей и рукавов (в 5 раз больше противника) и произвели 94 крупных взрыва. Толстой, участвовавший в обороне севастополя в чине подпоручика артиллерии, запечатлел замечательные подвиги ее героев в знаменитых севастопольских рассказах. Взорвав все укрепления, батареи и пороховые погреба, они организованно переправились через севастопольскую бухту на северную сторону по понтонному мосту.

Затем мост был подтянут к северной стороне, и противники, истощенные длительной осадой и кровопролитными сражениями, оказались разделенными севастопольской бухтой. Почти одновременно с артиллеристами в бой вступили части морской пехоты, сформированные из курсантов военно - морского училища и матросов боевых кораблей и береговых частей флота, при поддержке береговых и зенитно - артиллерийских батарей. 7 ноября для оперативного руководства обороной ставка верховного главнокомандования возложила руководство сор на командующего черноморским флотом вице - адмирала ф. Рабочие морского завода под обстрелом врага ремонтировали корабли, создавали боевую технику днем и ночью, оборудовали два бронепоезда, построили и оснастили плавучую батарею n 3, получившую название не тронь меня, которая надежно прикрывала город от налетов фашистской авиации с моря. В горных выработках (штольнях) на берегу севастопольской бухты были созданы подземные спецкомбинаты; n 1 - для производства вооружения и боеприпасов, n 2 - по пошиву белья, обуви и обмундирования. Прорываясь в осажденный севастополь, они доставляли пополнения, боеприпасы, продукты питания, увозили на большую землю раненых, стариков, женщин и детей, вели артиллерийский огонь по позициям врага. Восточнее инкермана и федюхиных высот на сапун - гору, являющуюся ключом вражеской обороны, наступала 51 - я армия под командованием героя советского союза генерал - лейтенанта я. К исходу дня советские войска овладели сапун - горой и прорвали многоярусную систему укреплений основного рубежа противника почти на всем его протяжении.

Севастополь сегодня - крупнейший незамерзающий морской торговый, рыбный порт, промышленный, научно - технический, рекреационный и культурно - исторический центр юга украины. Французские и английские капиталисты, наоборот, старались запереть русский флот в черном море, чтобы самим господствовать на ближнем востоке и хозяйничать в турции, как в своей колонии.

Главный свой удар противник решил нанести на черном море, чтобы уничтожить русский черноморский флот, разрушить его основную базу – севастополь, захватить крым, а затем и другие окраинные русские земли.

Ясным и теплым сентябрьским днем 1854 года к крымскому городку евпатории подошла большая вражеская эскадра – 89 боевых кораблей и 300 транспортных судов. А главное, они были вооружены устаревшими гладкоствольными ружьями, из которых можно было с уверенностью попасть в цель только на близком расстоянии – до 120 м. Англо - французский флот в четыре раза превосходил русский по количеству кораблей и состоял в основном из новейших винтовых пароходов, вооруженных дальнобойной артиллерией, быстроходных маневренных, легко ускользавших от ударов противника. Для укрепления обороны города русские моряки затопили старые, парусные корабли при входе в севастопольскую бухту, чтобы вражеский флот не смог прорваться с моря, а снятые с кораблей пушки установили на подступах к городу с суши.

Жители севастополя помогали матросам и солдатам рыть окопы и глубокие рвы, строить блиндажи для укрытия от неприятельских бомб, воздвигать на возвышенных местах восемь больших укреплений – бастионов.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови

готові протоколи надання невідкладної медичної допомоги в приватному стомат кабінеті

гімн україни текст-

африка мадагаскар реферат по українські

пісню ярослави притули."тобі, країно"