презентація з біології 9 клас про обмін речовин

презентація з біології 9 клас про обмін речовин

Очікувані результати порівнювати обмін речовин і енергії в клітинах автотрофних та гетеротрофних, аеробних і анаеробних організмів; називати етапи енергетичного обміну, характеризувати процеси гліколіза, аеробного і анаеробного дихання в клітинах про - та еукаріотів; пояснювати, чому кисневе розщеплення енергетично ефективніше за безкисневе; обґрунтовувати взаємозв язок пластичного і енергетичного обміну в клітинах. Великі органічні молекули розщеплюються на мономери білки - до амінокислот, жири - до гліцерину і жирних кислот, вуглеводи - до моносахаридів, нуклеїнові кислоти - до нуклеотидів. Транспорт електронів відбувається за участю білків – переносників на внутрішню мембрану мітохондрій, а протони на зовнішню мембрану мітохондрій, де вони накопичуються. Фізіологи встановили, утворення невеликої кількості молочної кислоти у м’язах стимулюють їх скорочення, накопичення великої кількості молочної кислоти гальмує скорочення м язів і викликає швидку втому.

Зміст форми існування енергії в біологічних системах поняття про обмін речовин класифікація живих організмів за основним джерелом енергії етапи енергетичного обміну та основні шляхи розщеплення органічні речовин в живих організмах. Обмін речовин на рівні організму надходження речовин (дихання, харчування) перетворення речовин (травлення) всмоктування виведення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності (шкіра, легені, видільна система, травний тракт) живі організми автотрофи гетеротрофи міксотрофи хемотрофи фототрофи сапротрофи паразити поліфаги хижаки фітофаги (евглена зелена) класифікація живих організмів за основним джерелом енергії. Етапи енергетичного обміну підготовчий етап безкисневий (гліколіз, анаеробне дихання) кисневий (окисне фосфорилювання, аеробне дихання) етапи енергетичного обміну.

Продукт гліколізу – піровиноградна кислота – містить значну кількість енергії, і подальше її вивільнення відбувається в мітохондріях, де здійснюється повне окиснення піровиноградної кислоти до со2 та н2о. Під обміном речовин розуміють сукупність змін, що відбуваються з речовинами від моменту їхнього надходження до організму з навколишнього середовища до моменту утворення кінцевих продуктів розпаду і виведення їх з організму.

Крім поживних речовин у їжі містяться велика кількість допоміжних речовин, які не мають ні енергетичного, ні пластичного значення, алевиявляють смакові та інші якості їжі, допомагаючи всмоктуванню і розпаду поживних речовин. Маса тіла при цьому може залишатися незмінною або зменшуватися – у залежності від індивідуальних особливостей людини, кількості та якості спожитої їжі. При повному голодуванні або вираженому недоїданні основний обмін сповільнюється не лише через зниження його інтенсивності у м язах, але й унаслідок зменшення м язової маси.

Сповільнення обміну пояснюється накопиченням в організмі малоактивної жирової тканини, а пришвидшення – підвищеним навантаженням на внутрішні органи, пов язаним із надмірною масою тіла. Топ - 4 продуктів, що прискорюють обмін речовин крім того, що яблука можна назвати відмінним замінником нездорових закусок, наприклад чіпсів і пончиків, так вони ще і стимулюють обмін речовин. Вступ наприклад, ушкодження та відмирання кореня не тільки порушить закріпленнярослини у ґрунті, а й унеможливить поглинання нею з ґрунту розчинів мінеральних сполук. Підсумки здійснюючи газообмін, рослини тим самим регулюють газовий склад атмосферного повітря, підтримуючи оптимальне співвідношення кисню та вуглекислого газу.

За рахунок виділеного рослинами кисню у верхніх шарах атмосфери утворився особливий озоновий шар, який поглинає частину шкідливих для живих істот космічних ультрафіолетових променів. У свою чергу їхні рештки розкладаються за участі різноманітних мешканців ґрунту (бактерій, грибів, тварин) до неорганічних, які знову можуть засвоюватись рослинами.

Голозойний - завдяки складному комплексу ферментів організм може споживати складні, найчастіше тверді, органічні сполуки сапротрофний, коли організм живиться розчинами простих органічних речовин. вільноживучих, коли організми вільно живуть в певному середовищі (серед них можуть бути хижаки, травоїдні, плодоїдні, трупоядные і так далі); - симбіотичних, коли організми існують спільно, отримуючи від цього взаємну вигоду.

Орган - це частина організму, яка розташована в певному місці й характеризується притаманними лише йому особливостями будови та виконуваними функціями.

Обмін речовин – сукупність процесів надходження речовин до організму, їхнє перетворення в ньому та виведення назовні продуктів обміну; пластичний обмін - (анаболізм, процес асиміляції) процес засвоєння організмом речовин, при якому затрачається енергія. У мешканців суходолу органи дихання - легені (у хребетних тварин) і трахеї (у комах) - дають змогу ефективно використовувати кисень атмосферного повітря. Наприклад, травна функція неможлива без впливу нервової системи, органів дихання та ін прийом їжі, її механічна обробка, перетравлення, всмоктування, дефекація - всі ці складні процеси протікають з неодмінною участю інших органів. Розвивати уміння порівнювати біологічні процеси живих організмів; уміння спостерігати, аналізувати; розвивати пам’ять, увагу, уяву, логічне мислення.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови

готові протоколи надання невідкладної медичної допомоги в приватному стомат кабінеті

гімн україни текст-

африка мадагаскар реферат по українські

пісню ярослави притули."тобі, країно"