курсову на тему лазери та їх застосування

курсову на тему лазери та їх застосування

Розвиток лазерної техніки дозволив сформувати великий науково - технічний напрямок взаємодії когерентного монохроматичного електромагнітного випромінювання з біологічними системами лазерної медицини.

Дослідження випромінювання лазера проводилися за такими напрямками, як виявлення процесів, що відбуваються в біологічній системі, та дослідження останньої під впливом випромінювання лазера; використання лазерів у медицині для діагностики та терапевтики; встановлення ступеня безпечності впливу його випромінювання на здоров я людини.

Разом із тепловою коагулюючою дією в офтальмології використовується руйнуючий ефект лазерного випромінювання, що має місце при фокусуванні надкоротких і надпотужних імпульсів, які проявляються в ефекті мікровибуху.

Крім того, в зоні лазерної обробки зеленим світлом відбувається більш ефективне проростання кровоносних судин, що дозволяє здійснювати більш ранню та більш ефективну обробку очного дна. Використання випромінювання лазера в клінічній офтальмології має ряд переваг, зокрема, точна локалізація місця коагуляції та мале нагрівання тканин, що містяться навколо області коагуляції, здійснюються внаслідок короткого часу експозиції. Поряд із цим виникають проблеми, пов язані з роботою лазера - нагрівання та зміна положення робочої речовини, порушення в дзеркалах, лампі, оптичному резонаторі; обмеженість контролю за процесом опромінення, виникнення труднощів при фотокоагуляції на периферії, та при створенні щонайменших розмірів діаметра лазерного променя (внаслідок дифракції від країв зіниці). У такій галузі, як кардіологія, в сша і росії групою медиків і фізиків фіан проведені перші спроби щодо забезпечення позасудинного живлення кров ю серцевого м яза. При захворюванні (закупорці) судинної системи, що живить серцевий м яз, виявилося можливим здійснити додаткове постачання кров ю серцевого м яза через багаточисельні отвори, зроблені в м язі за допомогою со2 - лазера, що працює в імпульсному режимі. В ході пошуку шляхів лікування цієї хвороби медики навчилися виявляти топологію паразитних каналів, по яких надходять додаткові хибні сигнали до серцевого м яза, які викликають аритмію в роботі серця. Не викликає сумніву стимулююча, протизапальна і обезболююча дія випромінювання гелій - неонового лазера, його нормалізуючий вплив на обмін речовин і стан імунної системи.

Для реалізації досягнень квантової електроніки в інтересах медицини необхідно істотно розширити і підняти на новий рівень весь комплекс досліджень взаємодії лазерного випромінювання з біологічною системою - живою тканиною. Ефективність проведення процедур лазерної терапії шляхом розробки методу та системи, котра забезпечить під час процедури лт реєстрацію параметрів випромінювання електромагнітних полів організму.

Для цього у персівному суспільстві люди використовували різні знаряддя праці, трохи пізніше вони приручили диких тварин, які стали приносити користь людському співтовариству.

їх розвиток відкриває великі перспективи при розробці нових матеріалів, вдосконалення зв язку, розвитку біотехнології, мікроелектроніки, енергетики, охорони здоров я і озброєння. Серед найбільш ймовірних наукових проривів експерти називають значне збільшення продуктивності комп ютерів, відновлення людських органів з використанням знову створеної тканини, отримання нових матеріалів, створених напряму із заданих атомів і молекул, а також нові відкриття в хімії і фізиці. До нанотехнологій відносяться технології, що забезпечують можливість контрольованим чином створювати і модифікувати наноматеріали, а також здійснювати їх інтеграцію в повноцінно функціонуючі системи більшого масштабу.

Що містять структурні елементи (зерна, кристаліти, блоки, кластери), геометричні розміри яких хоч би в одному вимірі не перевищують 100 нм, і що мають якісно нові властивості, функціональні і експлуатаційні характеристики.

При цьому, дані розміри можуть стосуватися як всього зразка (нанооб єктом виступає увесь зразок), так і його структурних елементів (нанооб єктом виступає його структура). Нанооб єкти квазі - нульмірні (0d) - це наночастинки (кластери, колоїди, нанокристали і фулерени) що містять від декількох десятків до декількох тисяч атомів, згрупованих в зв язки або ансамблі у формі клітини.

Як правило, наночастинки мають сферичну форму і, якщо вони мають яскраво виражене упорядковане розташування атомів (чи іонів), то їх називають нанокристалітами.

Нанооб єкти квазі - одномірні (1d) - вуглецеві нанотрубки і нановолокна, наностержні, нанодроти, тобто циліндричні об єкти з одним виміром в декілька мікрон і двома нанометровими.

В практичному аспекті нанотехнології - це технології виробництва пристроїв і їх компонентів, необхідних для створення, обробки і маніпуляції атомами, молекулами і частинками.

Розвинена нанотехнологічна наука і промисловість - незамінний атрибут розвинутої держави, що свідчить про те, що країна вже переступила бар єр, що розділяє індустріальне і постіндустріальне суспільство. Розвиток нанотехнологій починається із 1931 року, коли німецькі фізики макс кнолл і эрнст руска створили електронний мікроскоп, який уперше дозволив досліджувати нанооб єкти.

Тоді його слова здавалися фантастикою оскільки не існувало технологій, що дозволили б оперувати окремими атомами на атомарному ж рівні (мається на увазі можливість пізнати окремий атом, узяти його і поставити на інше місце). Фейнман призначив нагороду в $1000, тому, хто вперше зможе помістити текст сторінки з книги на шпильковій голівці, з метою стимулювання інтересу до цієї області (дана подія сталася в 1964 році). Німецькими фізиками гердом біннігом і генріхом рорером, був створений скануючий тунельний мікроскоп (стм), що дозволив маніпулювати речовиною на атомарному рівні (1981 р пізніше отримали нобелівську премію). 1988 рік незалежно один від одного французьський та німецький вчені альберт ферт і петер грюнберг відкрили ефект гігантського магнітоопору (гмо) (у 2007 р. З 1997 року компанія ibm в промислових масштабах почала виготовляти спінтронні прилади - голівки для зчитування магнітної інформації на основі гмо, розмірами 10 - 100 нм. На даний час історія розвитку нанотехнологій продовжується розвиватися, але на сьогоднішній день нанотехнології знаходяться в дитячому віці, приховуючи в собі великий потенціал. Можливості їх різностороннього застосування в таких областях економіки, як виробництво напівпровідників, медицина, сенсорна техніка, екологія, автомобілебудування, будівельні матеріали, біотехнології, хімія, авіація і космонавтика, машинобудування і текстильна промисловість, несуть в собі величезний потенціал зростання. Застосування продукції нанотехнологій дозволить заощадити на сировині і споживанні енергії, скоротити викиди в атмосферу і сприятиме тим самим стійкому розвитку економіки.

У спеціалізованій області це будитиме інтерес і стимулювати проведення дослідницьких і дослідно - конструкторських робіт, а також робіт по знаходженню нових областей застосування нанотехнологій. Зараз хімічні та фізичні знання досягли такого рівня розвитку, що на їх основі змінюються уявлення про природу і механізм ряду найважливіших технологічних процесів. Хімія допомогла відкрити або використовувати не тільки раніше невідомі властивості матеріалів і речовин, але і синтезувати нові, не існуючі в природі матеріали і речовини.

Піддаючи природні матеріали хімічній обробці, отримують різноманітні речовини, необхідні для сільського господарства, для виготовлення промислових виробів, для вживання в побуті - добрива, фарби, лікарські речовини, мило, соду, метали, пластичні маси і т. 2) збільшення ефективності штучних добрив для підвищення врожайності сільськогосподарської продукції та синтез продуктів харчування з несільськогосподарського сировини; для вирішення ряду проблем - електроніки, біології, хімії - великих розмірів об єктів не потрібно, навпаки, зменшення розмірів в електроніці не тільки дозволило вирішити ті ж самі завдання, але і значно поліпшити практично всі характеристики виробів, причому в ряді областей науки і техніки зменшення розмірів є необхідною умовою вирішення проблем. Гідроліз, окислення, відновлення, нейтралізацію); методи молекулярно - променевої епітаксії через трафарет, самосборка за рахунок поверхневої дифузії, збірка потрібної конфігурації з окремих атомів за допомогою скануючого тунельного мікроскопа. При цьому лазерний промінь високої інтенсивності падає на металевий стрижень, викликаючи випаровування атомів з поверхні металу, які несуться потоком гелію через сопла. Отримання наночастинок методом соконденсаціі декількох речовин на охолоджуваної поверхні дозволяє легко вводити до їх складу різні добавки, а в процесі контрольованого нагрівання, збільшуючи рухливість наночастинок, здійснювати ряд нових і незвичайних синтезів. Наночастки срібла (ag) розміром менше 5нм отримані відновленням азотнокислого срібла (agno3) борогідридом натрію (nabh4) при змішуванні відповідних розчинів в певному температурному режимі. Прикладом відновлення іонів металів у нанореакторах з макромолекулами є отримання наночастинок золота з водного розчину золотохлористоводневої кислоти haucl4. Радіоліз можливий як в рідких, так і в твердих системах в широкому температурному інтервалі; одержувані наночастинки мають істотно менше домішок інших речовин і менший розкид за розмірами.

Наприклад, наносистеми нікель - срібло з діаметром 2 - 4 нм; біметалеві частинки au - ni розміром 2, 5 нм, нанесені на аморфний вуглець; триметалеві наночастинки pd - au - ag. В даний час цей підхід характеризується низькою продуктивністю, але саме йому належить майбутнє при подальшому підвищенні технічної майстерності у нанотехнології. Важлива особливість вуглецю, здатність утворювати ланцюжки с - с - с, використовується природою для створення біополімерів, а людиною - синтетичних полімерів і різноманітних пластмас. Нанотрубки з регульованим внутрішнім діаметром являють собою основу ідеальних молекулярних сит високої селективності і газонепроникності, контейнерів для зберігання газоподібного палива, каталізаторів і. Нанотрубки можуть використовуватися сенсори, атомарне гострі голки для скануючих зондових інструментів, елементи екранів дисплеїв надвисокої роздільної здатності і т. Наноелектроніка - область електроніки, що займається розробкою фізичних і технологічних основ створення інтегральних електронних схем із характерними топологічними розмірами елементів менших за 100 нм. Молекулярна електроніка досліджує електронні наносистеми, що містять як складові частини поодинокі молекули або молекулярні комплекси, а також технології виготовлення таких наносистем, засновані на використанні процесів самосборки, включаючи процеси маніпулювання як поодинокими молекулами, так і молекулярними комплексами.

Нанооптика - галузь науки присвячена оптичним наносистемам, що виконують функції інформаційного управління, здійснюючи обробку, зберігання і передачу інформації у вигляді оптичних сигналів. Перспективним розділом нанооптики є нанофотоніка, її елементну базу складають фотонні кристали, які ефективно використовуються в пристроях обробки, зберігання і передачі інформації. і ключову роль у розвитку нанотехнології грає хімія та фізика, хімічні та фізичні знання досягли такого рівня розвитку, що на їх основі змінюються уявлення про природу і механізм ряду найважливіших технологічних процесів. Вивченням властиврстей наноматеріалів в рамках проведення фундаментально - пошуковых і прикладних научно - дослідницьких робіт займаються майже в усьому світі, за виключенням більшості країн африки і деяких країн південної америки.

Зокрема, в області метрології російське підприємство нт мдт має унікальний досвід створення скануючих зондових мікроскопів, маючих атомарне розширення. Відмітною особливістю цих пристроїв являється не тільки пасивне отримання надпотужного збільшення зображень нанодіапазону, але і можливість конструювання різних наноструктур методами літографії (вирізання) і молекулярно - променевої епітаксії (нарощування). Ученні, займаються застосуванням нанотехнологій в медицині, повідомляють, що ними разроблений спосіб очистки крові від токсинів в протягом декількох годин. Кожний наномагніт має 30 нанометрів в діаметрі і одного грама таких магнітів достатньо, щоб очистити кров одної людини від конкретного токсину за ндекілька годин. Другою перевагою є те, що магніти можна достатньо точно настроїти на строго певні молекули, так, щоб магніти не впливали на роботу антитіл, еритроцитів або білків крові. Однак молекули багатьох виробляючих тілом або внесених ззовні речовин занадто великі, щоб їх можна було видалити за допомогою цих методів, не зачіпаючи молекули життєво важливих речовин. До справжнього часу єдиним методом вважалась повна заміна плазми крові, тому німецькі вчені вважають свій метод проривом в цій області медицини, оскільки магніти можуть притягувати і дуже великі і дуже маленькі молекули.

В більш ранніх досвідах вчені застосовували дуже велику кількість магнітів, що приводило до руйнуванню еритроцитів, однак зараз ніяких негативних наслідків виявлено не було. Наноматеріал, із якого виготовляють такі імплантати, набагато міцніше звичайного і швидше зростається з кістковою тканиною, а також вони більш довговічні. Дослідникам вдалося перетворити молекулу в наноспіраль - тип наноструктури, який в останній час привертає увагу вчених своєю здатністю приєднувати до себе інші молекули.

Ця розробка може виявитися перспективною для впровадження нанотехнологій в такі області, як фармацевтика, біомедицина, для виробництва біосенсорів і багато іншого. Наноспіралі представляють собою нову концепцію в нанотехнологіях, оскільки вони мають дуже велику площу поверхні і в той же час забезпечують швидке переміщення речовини.

Вчені знайшли спосіб з єднання ферментів до наноспіралям із двоокису кремнію таким образом, що вони функціонують як біологічні каталізатори, полегшують інші реакції. Черговим кроком в розробці цієї новітньої терапії стали успіхи досвіди виліковування пухлин у лабораторних мишей за допомогою радіоактивних золотих наночастин. Потім наночастини були покриті глікопротеїном із гумміарабіка, для того, щоб зробити наночастини біосумісними і дати їм можливість вільно рухатися в струмі крові. Досвіди, проведені на мишах, показали, що після введення в кров наночастини концентруються в щеплених мишам тканинних пухлини простати людини, практично не передаючи радіоактивність іншим органам. Дослідження професора яель ханін із тель - авівского університету електронної інженерії повертає надію людям, які втратили зір, дозволяючи приєднати електроди до нервів сітківки для стимуляції росту клітинної тканини.

Такий ріст, по її словам, представляє собою вельми складний процес, однак нейрони добре пристосовуються до нової структури, з єднуючись з нею фізично і електрично. Дослідники поставили експеримент, в рамках якого доказали, що структура із 17 молекул drq (складається із бензоквінона і тетраметила) функціонує аналогічно процесору, виконуючому 16 команд за один такт. При цьому проблеми, все частіше постають перед вченими, потребують створення не гігантів, здатних вирити котлован одним рухом ковша, а крихітних, невидимих оку машин. Мікроскопічні роботи можуть вирішувати масу важливих для людства задач, здійснити переворот в медицині, знищити шкідливі відходи і навіть готувати необхідну людям інфраструктуру для життя на інших планетах. Також важливою представляються функції реплікації - самосборки нових нанітов і програмованого самознешкодження, коли серед роботи, наприклад, людське тіло, більше не потребується в присутності в ньому нанороботів. Наномашини можуть застосовуватися в електроніці для створення міні - пристроїв або електричних ланцюгів - дана технологія називається молекулярною наносборкою. Безліч нейтрофілів, лімфоцитів і білих клітин крові постійно функціонують в організмі, відновлюючи пошкодженні тканини, знешкоджуючи вторгненні мікроорганізми і видаляючи посторонні частини із різних органів. Вченні провели віртуальні дослідження нанороботів для лікування діабету, дослідження черевної порожнини, аневризми мозку, раку, біозахисту від отруйних речовин. Що нанотехнології, за прогнозами вчених, дадуть фантастичні результати, але варто не забувати, що вони тісно пов язані з проблемами навколишнього середовища та енергетикою. Це насамперед проблема приросту середньої температури атмосфери нашої планети, причиною якої є зростання кількості спалюваного палива промисловим устаткуванням, автомобілями і т. Нанотехнології дадуть змогу створити надчутливі біодавачі, які будуть контролювати рівень зараженості діоксином, а також матеріали, які замінять ті, які є джерелом діоксину.

Нанотехнології в цьому випадку відкривають широкі перспективи - це використання природної енергії, а також створення перетворювачів енергії на наноматеріалах (паливні елементи, батареї та інші. Але, на жаль, сама нанотехнологія не є такою екологічно безпечною, про що свідчить багато публікацій на цю тему і докладний аналіз технологічних процесів. Зокрема, низка експериментів, які виконали науковці nasa сша свідчить про те, що нанотрубки спричиняють запалення легенів в осіб, які контактують з ними.

На сьогодні за допомогою маніпуляції атомами можна створювати будь - які конструкції - від наноструктурованих плівок до комп ютерних збірок та нанороботів. Оскільки за допомогою наноманіпуляторів чи нанопінцетів ми можемо вихоплювати окремі атоми з будь - якого матеріалу, розміщати їх на відповідних підкладках та створювати на їхній основі, наприклад, нанороботи, які, свою чергою, без найменших втрат за кілька годин зберуть телевізор чи комп ютер. Вчені з університету міста неймегена, що на сході країни, відповідаючи на питання, як зробити ракетне паливо, що відповідає високою екологічністю і низькими витратами, дійшли висновку, що це можна реалізувати за допомогою молекулярного взаємодії. Однак, бактерії з такими властивостями були відомі ще двадцять років тому - на початку 1990 року, тому застосування гідразину не обмежується паливної сферою. Хоча відкриттям і зацікавилися фахівці з наса, неможливість каталізації окислення амонію тимчасово поставила хрест на практичному використанні результатів досліджень. У новітній розробці вчених, отримані за допомогою наночастинок жирні кислоти водоростей перетворюються, за участю нетоксичного каталізатора t300, безпосередньо в біопаливо. Ця нова технологія дозволяє збільшити ефективність отримання біопалива при мінімальному рівні забруднення навколишнього середовища побічними продуктами виробництва. Відповідно до сучасних уявлень, одним з факторів, що впливають на глобальну температуру на планеті, є аерозолі - повітряні суспензії мікроскопічних часток. У результаті вченим вдалося встановити, що на висотах близько 5 кілометрів і вище, де температура нижче - 25 градусів за цельсієм, ключову роль в утворенні аерозолів грає сірчана кислота, вода і аміак. Так, виявилося, що на висоті порядку кілометра домішки, які традиційно вважаються головним джерелом формування аерозолів, навіть при впливі космічних променів не виробляють достатню кількість аерозолів, причому розбіжність у деяких випадках може досягати трьох порядків. європейська організація з ядерних досліджень (cern) відома в першу чергу як організація, що управляє великим адронним колайдером - найбільшим у світі прискорювачем елементарних частинок. З аналізу проблеми, пов язаної з розвитком нанотехнологій, можна зробити висновок, що люди повинні бути обізнані з нанотехнологіями і тими проблемами, які до них належать. Але з погляду користі - це надшвидкодіючі інформаційні, енергозберігаючі технології, це здоров я і продовження життя людини, це екологічно чисте середовище існування людини.

), оброблені наноплівкою, ефективно захищені від дії зовнішнього середовища строком від декількох місяців до декількох років (при прибиранні потрібні менш агресивні миючі засоби, багато поверхонь можна чистити тільки водою). Завдяки наночасткам, фарба behr nanoguard paint стає надстійкою до подряпин і стирання, що неможливе для звичайної акрилової фарби на латексній основі. Кондиціонери, пральні машини, холодильники, очищувачі повітря, в яких використана універсальна технологія, заснована на використанні наночасток срібло, яке є сильними антисептиками.

аргоновий - кріптоновий - ксенонове - азотний - вторісто - водневий - киснево - йодний - вуглекислотний (co2) - на монооксиді вуглецю (co) - ексимерний гелій - неоновий на парах металів. рубіновий - алюмо - ітрієві - на фториді ітрію - літію - на ванадат ітрію - на неодимовому склі - титан - сапфірові - олександритовий - оптоволоконний - на фториді кальцію інші типи.

Для освітлення рубінового стрижня застосовують імпульсні ксенонові газорозрядні лампи - спалахи, через які розряджаються батареї високовольтних конденсаторів. Під дією потужного імпульсу світла в рубіновому стрижні створюється інверсна заселеність і завдяки наявності дзеркал збуджується лазерна генерація, тривалість якої трохи менше тривалості спалаху накачували лампи.

Світиться промінь у центрі - це не власне лазерний промінь, а електричний розряд, який породжує світіння, подібно до того, як це відбувається в неонових лампах. активного (робочого) середовища; - системи накачування (джерело енергії); - оптичного резонатора (може бути відсутнім, якщо лазер працює в режимі підсилювача) кожна з них забезпечує для роботи лазера виконання своїх певних функцій. Резонатор такого лазера зазвичай складається з двох дзеркал - повністю непрозорого з одного боку колби і другого, що пропускає через себе близько 1 % падаючого випромінювання на вихідний стороні пристрою. Застосування лазерів наука озброєння медицина промисловість і побут спектроскопія вимірювання відстаней фотохімія намагнічування інтерферометрія голографія термоядерний синтез лазерна зброя цілевказівники лазерний приціл лазерне наведення скальпель точкове зварювання тканин хірургія діагностика видалення пухлин різка, сварка, маркіровка, гравіровка cd, dvd - програвачі, принтери, дісплеї фотолітографія, зчитувачі штрихкода оптичний зв язок, системи навигації маніпуляції мікрооб єктами.

Загальна інформація лазер — джерело когерентного, монохроматичного і вузькоспрямованого електромагнітного випромінювання оптичного діапазону, яке характеризується великою густиною енергії. У порівнянні з іншими джерелами світла лазер має низку унікальних властивостей, пов язаних з когерентністю і високою спрямованістю його випромінювання. Формування спрямованого пучка від такого джерела, здійснюване за допомогою системи діафрагм або оптичних систем, що складаються з лінз і дзеркал, завжди супроводжується втратою енергії. підсилення дає робоча речовина, а отже, число збуджених атомів або молекул у робочій речовині повинне бути більшим від певного порогового значення, що залежить від коефіцієнта відбиття напівпрозорого дзеркала. Локація місяця за допомогою рубінових лазерів і спеціальних кутових відбивачів, доставлених на місяць, дозволила збільшити точність виміру відстаней земля — місяць до декількох см. За допомогою лазерної техніки інтенсивно розробляються оптичні методи обробки передачі й зберігання інформації, методи голографічного запису інформації, кольорове проекційне телебачення. Як ми знаємо, перехід квантової системи (атома, йона, молекули) з одного енергетичного стану в інший супроводжується випромінюванням або поглинанням кванта електромагнітного випромінювання. Досі ми говорили лише про такий механізм випромінювання (теплового випромінювання, люмінесценції), за якого атом переходить на нижчий енергетичний рівень спонтанно (самодовільно, без будь - якого зовнішнього впливу) (мал. Характерною особливістю вимушеного випромінювання є те, що воно тотожне первинному падаючому на речовину випромінюванню, тобто збігається з ним за частотою, напрямками поширення і поляризації та когерентне у всьому об’ємі речовини.

Для створення потужного індукованого випромінювання необхідна така квантова система, в якій кількість атомів у збудженому стані перевищувала б кількість атомів в основному стані (система з інверсним станом). Мазер - генератор когерентного вузьконапрямленого монохроматичного електромагнітного випромінювання сантиметрового радіодіапазону (ультракороткі хвилі). Він складається з штучного рубінового стержня (окис алюмінію з домішками хрому), торці якого точно паралельні, гладенько відполіровані і покриті сріблом, причому лівий торець роблять непрозорим, а правий (вихідний) - напівпрозорим. А хвиля, що проходить вздовж осі кристала, багато разів відбивається від спеціальних дзеркал, які наносяться на торцях кристала і утворюють так званий резонатор. За допомогою лазера дістають когерентні хвилі, які завдяки високому ступеню напрямле - ності можуть сфокусувати всю енергію лазерного випромінювання в пляму розмірами, близькими до довжини хвилі. Це приводить до того, що результуюче значення напруженості поля е у світлі лазера настільки велике, що може відірвати електрон від атома, нагріти середовище до температури випаровування тощо. Вектор напруженості такої хвилі змінює оптичні характеристики середовища, в якому поширюється хвиля (показник заломлення, коефіцієнт поглинання тощо), тобто поляризація середовища нелінійно залежить від напруженості поля хвилі. Нелінійний характер залежності між поляризацією середовища і напруженістю діючого світлового поля веде до виникнення нових оптичних ефектів і до істотних змін у перебігу вже відомих оптичних явищ. 1) електрони в атомах можуть рухатись лише на певних орбітах з квантованим моментом імпульсу (внаслідок чого значення радіуса орбіти та енергії електрона дискретні); 2) електрон у стаціонарному стані не випромінює, перехід електрона з вищого стану на нижчий супроводжується випромінюванням, енергія кванта випромінювання дорівнює різниці значень енергій між початковим і кінцевим станом. Перехід електрона в збудженому атомі з верхнього енергетичного рівня на нижній може відбуватись не лише спонтанно, а й вимушено - під впливом зовнішнього електромагнітного поля, у результаті чого отримується. Молекулярні спектри - смугасті, оскільки енергія молекул складається із енергії електронів, енергії коливального руху атомів, енергії обертання молекули навколо центра тяжіння. Гіпотеза де бройля про те, що електрон та інші частинки мають хвильові властивості, дозволила пояснити квантування борівських орбіт на основі корпускулярно - хвильового дуалізму.

Теорія бора, яка поєднувала класичні та квантові ідеї не спроможна була пояснити всі особливості будови складних атомів (вона добре пояснювала лише особливості будови атома водню). Розподіл електронів по рівнях в багатоелектронних атомах підпорядковується принципу паулі, згідно з яким два електрони в атомі не можуть мати однакові набори квантових чисел. Завдяки дослідам резерфорда вдалось встановити, що в центрі атома міститься крихітне за розмірами ядро, але в ньому зосереджена практично вся маса атома. Застосування комп ютерної техніки в умовах контролю основних засобів підприємства та ефективності їх використання висновки і пропозиції список використаної літератури додатки.

Представлена курсова містить вступ, теоретичну і практичні частини дослідження, висновки і пропозиції щодо удосконалення методик і список використаної літератури.

В курсовій досліджені головні засади фінансового контролю основних засобів підприємства, а також проаналізовані основні показники діяльності компанії за останні роки.

В вступі окреслено значення тематики курсового проекту, мету і завдання роботи, з ясовано предмет, об’єкти й інформаційну базу та методологічні прийоми і загальну характеристику проекту.

У концептуальному розділі роз яснено теоретико - методичну характеристику предмету роботи, розгляд міри розкриття досліджуваних питань нашими та іноземними ученими, визначення і доказ вимоги власного напрямку опрацювання теми й оцінку нормативної бази і професійних джерел, складена характеристика порядку структури керування компанії й проаналізовані його загальні показники діяльності і ресурсів в динаміці за попередні три роки і можливості діяльності суб’єкта господарської діяльності в цілому, за деякими сторонами й оцінку стосовно запасів покращення якості поведінки суб’єкта господарської діяльності. У методичній рубриці проаналізовано організацію контролю й здійснення аудиту основних засобів підприємства і розглянуто систему бухгалтерського обліку у товаристві та методику внутрішньогосподарського контролювання, виведення результатів перевірки й складення звіту перевірки.

У висновках і пропозиціях висвітлено результати проведеного опрацювання за замислом курсового проекту й репрезентовані путі стосовно покращання перевірки основних засобів підприємства. В додатках представлені розроблені автором конфігурації документів, звіт про фінансово - майновий стан, звіт про сукупний дохід з фінансових звітів компанії та оцінювальні табличні матеріали й загальні результати оцінювальних обчислень та другі матеріали, використані у курсовому досліджені.

Коментарі