реферат на тему національні природні парки україни

реферат на тему національні природні парки україни

Питання охорони життєвого середовища та раціонального його використання, збереження й збагачення природних ресурсів з кожним роком все більше й більше турбує людство. За 2 роки до цього спеціалістами - географами української академії наук була вперше розроблена й складена карта стану навколишнього середовища україни, за окремими компонентами природи.

Вирішення проблеми поліпшення екологічного стану території україни у першу чергу слід починати з впровадження системи природоохоронних заходів у тих регіонах, де сьогодні екологічна ситуація найбільш напружена і які мають найбільше соціально - економічне значення для нашої держави.

В україні природно - заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. У зв язку з цим законодавством україни природно - заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Заказники, пам ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки та парки - пам ятки садово - паркового мистецтва залежно від їх екологічної і наукової, історико - культурної цінності можуть бути загальнодержавного або місцевого значення. Залежно від походження, інших особливостей природних комплексів та об єктів, що оголошуються заказниками чи пам ятками природи, мети і необхідного режиму охорони.

Заказники поділяються на ландшафтні, лісові, ботанічні, загально зоологічні, орнітологічні, ентомологічні, іхтіологічні, гідрологічні, загально геологічні, палеонтологічні та карстово - спелеологічні, пам ятки природи поділяються на комплексні, ботанічні, зоологічні, гідрологічні та геологічні. ), луганський (стрільцівський степ, провальський степ, станично - луганський степ), український степовий (михайлівська цілина в сумській області, хомутівський степ у донецькі обл цілина в сумській обл кам яні могили в запорізькій обл. Майже 2, 5 відсотки території карпатського регіону знаходиться під охороною заповідника, екосистеми якого віднесені до найцінніших на нашій планеті, і з 1993 року входять до міжнародної мережі біосферних резерватів юнеско. У складі карпатського заповідника (кз), загальна площа якого становить 57880 гектарів, налічується шість відокремлених масивів та ботанічні заказники державного значення чорна гора і юлівська гора. На його території розгорнута мережа еколого - освітніх, науково - пізнавальних маршрутів та інформаційних центрів, працює єдиний в україні музей екології гір та історії природокористування карпат, є власна відеостудія, видається всеукраїнський екологічний науково - популярний журнал зелені карпати.

Під час її проведення організовуються науково - популярні лекції, бесіди, учнівські конференції, круглі столи, вікторини, екологічні ігри, конкурси тощо. Крім того, до національного дня довкілля працівниками заповідника запроваджено проведення регіональної природоохоронної акції, спрямованої на збереження карпатської природи.

Українські карпати - не лише один з наймальовничіших куточків україни, це також регіон дуже важливого економічного значення, зона цінних лісових масивів, що очищають повітряний басейн над значною частиною східної європи.

Маючи загальну довжину понад 1500 км, вони охоплюють значну площу п яти братніх (колишніх соціалістичних) країн і відіграють в їх економічному житті важливе значення. Карпатські ліси перебувають під загрозою знищення не лише від лісорозробок, порушення ґрунтового і рослинного покриву, але й від хімічного пере забруднення, кислотних дощів. Українські карпати - це також центральна і найбільша частина східних карпат, які починаються від лупківського перевалу на заході і кінчаються в масиві бучедж на території румунії. Українські карпати, подібно до інших гірських систем, мають свою регіональну специфіку формування рослинних смуг, обумовлену їх географічним положенням, історією розвитку рослинності, впливом сусідніх геоботанічних провінцій, напрямком гірської системи, геологічною і зокрема складною геоморфологічною будовою. і - смуга дубових лісів із дуба звичайного, іі - дубових лісів із дуба скельного, ііі - буково - ялицево - дуобвих і дубово - букових лісів із дуба звичайного, іv - смуга буково - дубових і дубово - букових лісів із дуба скального, v - смуга букових лісів, vі - смуга високогірних буково - яворових і яворово - букових лісів, vіі - смуга ялицево - букових та буково - ялицевих лісів, vііі - смереково - ялицево - букових і смереково - буково - ялицевих лісів, іx - буково - ялицево - смерекових і ялицево - буково - смерекових лісів, x - смерекових лісів, хі - смуга криволісся і субальпійської рослинності з домінуванням зеленої вільхи.

У карпатах також досить перспективним є розвиток туризму, але цивілізованого, з урахуванням екологічної витривалості рекреаційних зон і заповідних територій. Програма наукових робіт передбачає виконання таких досліджень, як гігієнічні аспекти охорони природи, охорона екосистем і ландшафтів, охорона водних ресурсів та ряд інших. індустріальна діяльність людини в багатьох аспектах веде до небажаних явищ і так званої ланцюгової реакції процесів шкідливих для органічного світу і, насамперед, для людей. Загальна площа заповідника в даний час складає 44175 га, у тому числі філія лебедячі острови, що має міжнародне значення, як місце мешкання водоплавних і болотних птахів. Це і залишки древніх таврських поховань, монастир святих косьми і даміана, каплиця, побудована на честь 300 - річчя будинку романових, унікальне джерело савлух - су, форельне господарство, альтанка вітрів. Будь - яка господарська діяльність у межах національного природного парку не має шкодити збереженню природних комплексів та рекреаційнійним цінностям парку.

Національний природний парк вижницький загальна інформація якщо б господь бог вирішив провести свою відпустку на землі, то неодмінно вибрав би для цього буковину”. Тут, на порівняно невеликій території сконцентровані всі принади й чари, якими так щедро обдарувала людину природа, – урвища дністровського каньйону, смарагдові шати хотинської та чернівецької височин, сріблясті плеса бурхливих пруту й черемошу, таємничі підземелля велетенських печер, галасливі водоспади.

А найкраща окраса краю – чарівні будь - якої пори року карпати з яскравим етнографічним колоритом гуцульського ландшафту – м які контури гір, смарагдово - сині хвилі смерекових лісів та полонин, чепурні будиночки.

Національний природний парк гуцульщина загальна інформація нпп „гуцульщина” – це поєднання унікальних природних комплексів та самобутньої культури жителів покутсько - буковинських карпат. Тут створені чудові умови для проведення наукових досліджень, відпочинку й оздоровлення населення, пропаганди природоохоронних знань і екологічного виховання. Шацький національний природний парк загальна інформація шацький нпп – це дивовижний куточок полісся, який славиться своїми озерами та величними лісами.

і, звичайно, у шнпп можна посмакувати чорницями, назбирати грибів, покупатися у чистій кришталевій воді, а також провести цікаві природничі дослідження, і просто відпочити із друзями чи батьками, поринувши у світ лісу та озер. Багато людей, особливо з розвинутих країн, готові витрачати значні грошових сум те що, щоб відірватися від цивілізованого світу, навколишнього в повсякденні. Спричинено це, найчастіше, перебувають у неправильному управлінні, відсутності розуміння, що мета обох сторін багато в чому збігаються, за відсутності необхідного планування з оцінкою наслідків при розвитку туризму.

Земля, води, надра, рослинний і тваринний світ, розміщені національних парків, видають у користування паркам на правах, передбачених федеральними законами.

Историко - культурние об єкти, поставлені на державну охорону у порядку, передаються у користування національним паркам лише за узгодженням державним органом охорони пам яток історії та культури.

Конкретний парк функціонує виходячи з становища, який дозатверджується державним органом, у якого він перебуває, за погодженням із спеціально уповноваженим те що державним органом російської федерації у сфері охорони навколишнього природного середовища. Приміром, протягом останніх 40 років у непальських гімалаях було вирубано 50 відсотків лісів, використані або у яких як паливо, або для виробів із дерева. Перші нагадування про природоохоронному статусі території відомої сьогодні як національний парк ішкель ставляться до 13 віці, коли правляча тоді арабському халіфаті династіяхафсидов заборонила навколо озера полювання. і тому виділялися особливі ділянки, де із єдиною метою відтворення дичини тимчасово заборонялася будь - яка полювання, причому покарання порушення заборони була досить суворим. При запровадження категорії національного парку систему заповідних території фахівці обговорювали питання можливий перевагу якійсь із функцій з інших, і вельми поширена була думка домінування рекреаційних цілей та зняття функцій у загальному їхньому наборі. Маршрути прокладаються те щоб відвідувач міг побачити й усе розмаїття природи парку й ознайомитися з примітними місцями, не відчуваючи неприємних психологічних перевантажень від сусідства коїться з іншими відпочиваючими.

У парку людина має можливість для спілкування з дикою природою, а краще зрозуміти її йому допоможуть попереднє відвідання інформаційного центру чи музею природи, спеціально видана довідкова література, навчальні та екологічні стежки, інколи ж - допомогу екскурсовода. Основна мета національних парків - збереження природних комплексів та у поєднані із організацією екологічного освіти населення процесі безпосереднього знайомства з типовими і унікальними ландшафтами, рослинами і тваринами.

Та заодно специфічними завданнями національних парків, котрі відрізняють їхнього капіталу від інших категорій заповідних земель, є збереження унікальних рекреаційних ресурсів у щодо недоторканою природі й створення умов пізнавального туризму й організації екологічного освіти.

Цією справді високої честі удостоїлося унікальнейеллоустонское плато, багатегейзерами і гарячими мінеральними джерелами, де у 1872 року відкрилийеллоустонский національний парк. Якби охоронюваних територій, слони, носороги, бізони і зубри залишилися тільки в зоопарках, і деякі тварини, наприклад драконикомодо - гігантські варани, котрі живуть лише у національному паркукомодо (на однойменному острові), загалом зникли.

У парках також ведеться активну роботу по екологічному з освітою населення, інколи ж припускається і господарську діяльність (за умови її екологічну безпеку). Аналіз ідеї охорони територіально значних заповідних масивів науково - природничого значення в карпатах, а також мети українських національних природних парків. Характеристика флористичного різноманіття території національного природного парку у причинно - наслідковому зв’язку з абіотичними умовами регіону південно - західної частини українських карпат. історія створення національного природного парку гомільшанські ліси, який розташований на лівобережжі у долині річок сіверський донець та гомольша, на відстані 45 км від харкова. Определение понятия национальных парков - территорий, которые включают природные комплексы и объекты, имеющие особую экологическую, историческую и эстетическую ценность. Аналіз літератури, на основі якої складено повний список птахів фауни україни, що нараховує 414 видів, 355 з яких є кочовими або перелітними, та встановлено їх сучасний статус. Охраняемые природные территории как участки земли, водной поверхности и воздушного пространства, где располагаются природные комплексы и объекты, которые имеют особое природоохранное, научное и культурное значение.

Характеристика червоної книги україни як основного державного документу, у якому містяться узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин україни, що перебувають під загрозою зникнення.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови