туп туп мої

туп туп мої

1908 у києві за ініціативою членів української демократично - радикальної парти для координації діяльності українського національного руху в період наростання реакції в російській імперії. ) організацій, які об єднались у ній на засадах парламентаризму та конституціоналізму.

Керівним органом туп була рада (знаходилася у києві), яка обиралася на щорічних з їздах організації. Неофіційними друкованими органами туп були газета “рада” та журнал “украинская жизнь” (виходив у москві в 1912 - 17, ред. На щорічних нелегальних з їздах туп обговорювалися назрілі політичні та культурницькі питання. Основні напрями діяльності - культурницька робота (створення “просвіт”, клубів, поширення видань), виховання національної свідомості, створення блоків з ін. Організаціями у відстоюванні політичних свобод, участь у виборах і роботі державної думи, поширення кооперативного руху.

Парламентаризму, перебудови російської держави на федеративних засадах, національно - територіальної автономії україни.

Першої світової війни виникли розходження серед членів туп щодо участі росії у війні. Яновська) стояла за повний розгром австро - угорщини та приєднання галичини до росії. Восени 1914 прийнято компромісне рішення - туп зайняло нейтральну позицію щодо війни та воюючих сторін. Рада туп засудила російську політику в окупованій галичині, а в грудні 1916 випустила декларацію під заголовком “наша позиція” з вимогами.

Припинення війни, надання україні автономного статусу у федеративній росії, забезпечення культурно - національних і політичних прав українського народу тощо. Після лютневої революції 1917 рада туп разом з представниками інших громадських і політичних організацій утворили українську центральну раду, обравши на посаду голови м. 1917 у києві відбувся з їзд туп, на якому були делегати від багатьох громад україни, а також петербурга, катеринодара, москви.

Підтримувати тимчасовий уряд; домагатися легальними засобами автономії україни у складі демократичної російської держави і у зв язку з цим змінити назву організації на союз українських автономістів - федералістів; забезпечити права національних меншин. У червні 1917 союз українських автономістів - федералістів було перетворено на українську партію соціалістів - федералістів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови