рингтон про українську мову

рингтон про українську мову

(дмитро білоус) мово моя українська — батьківська, материнська, я тебе знаю не вивчену — просту, домашню, звичну, не з - за морів прикликану, не з словників насмикану.

Щоб людському щастю дбанок свій надбати; щоб раділа з мене україна - мати, щоб не знався з кривдою, не хиливсь під скрутою, в гніві бився блисками, а в любові — рутою. Це пишний яр, а не сумне провалля; збирайте, як розумний садівник, достиглий овоч у грінченка й даля, не майте гніву до моїх порад і не лінуйтесь доглядать свій сад. Пісні, казки та вірші про рідну мову — потужний інструмент збереження та розвитку духовної спадщини українців, дбайливо ограненої та подарованої нам прадідами.

Тож читай, перечитуй, вивчай напам’ять вірші про рідну мову, слідкуй за власним мовленням, плекай свою мову, бережи її чистоту — і вона ніколи не загубиться в різнотрав’ї інших мов та говірок світу.

Я не погоджуюсь з цим твердженням, адже подорожуючи польщею чи словаччиною не було ніяких проблем з розумінням одне одного, коли кожен спілкувався рідною мовою. Українською мовою у світі послуговуються від 41 до 45 млн осіб, вона є другою чи третьою слов янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

Сучасні дослідження, однак, показують, що українська мова у фонетиці та граматиці має більше спільних рис з верхньолужицькою та білоруською мовами (29 спільних рис), нижньолужицькою мовою (27 спільних рис), чеською та словацькою мовами (23 спільні риси), польською мовою (22 спільні риси), хорватською та болгарською мовами (21 спільна риса), сербською та македонською мовами (20 спільних рис), вимерлою полабською мовою (19 спільних рис), словенською мовою (18 спільних рис), ніж з російською (11 спільних рис). Отже, на підставі цих даних деякі вчені ставлять під сумнів об єднання української, російської та білоруської мов в одну підгрупу східнослов янських мов. Український народ сформувався в київській русі, пере­дусім на основі населення київського, черні­гівського, переяславського, галицького і во­линського князівств. Так, чернігово - сіверщина, поділля і ки­ївщина з переяславщиною, а також більша частина волині належали до великого князівства ли­товського з офіційною руською, тобто староукраїнською мовою; північна буковина стала частиною молдовського князівства — тут теж тривалий час усі державні справи вели руською мовою; частину західної волині та галичину захопила польща, а закарпаття — угорщина. є безліч доказів і рукописів, що доводять, що українська мова і державність виникла раніше, ніж російська, і також російська мова є похідною від староруської і ординської мов, тому вона найбільш відмінна від інших слов янських мов. Масове винищення населення під час голодомору за офіційними даними призвело до 10 мільйонів смертей, хоч неофіційно жертвами радянського терору за весь час стали 50 мільйонів українців. Коли ви розмовляєте російською, ви автоматично приймаєте і погоджуєьеся з голодомором, із заборонами українською мови, з репресіями проти інтелігенції. Я думаю, після таких відкриттів і тверджень на зразок є безліч доказів і рукописів, що доводять, що українська мова і державність виникла раніше, ніж російська, і також російська мова є похідною від староруської і ординської мов, тому вона найбільш відмінна від інших слов янських мов для анексії криму росією не потрібні ніякі зелені чоловічки.

Пані вовканець, може таки не варто носити весь бруд політичної публіцистики до храму науки і не використовувати життєдайне джерело для миття пропагандистської машини.

Звичайно, через величезну відмінність від романських мов, зрозуміти, про що говорять українці, нам, іноземним туристам, практично неможливо, тому для мене українська мова зберегла в собі елемент містики і романтики.

Повинна сказати, що польська не йде ні в яке порівняння по музичності і м якості з українською, навіть незважаючи на те, що латинський алфавіт нам набагато ближчий і зрозуміліший. Прийняття цього закону підтримали у своїх листах, заявах і зверненнях понад 70 всеукраїнських і сотні місцевих громадських організацій, вчені ради києво - могилянської академії, київського національного університету, львівського національного університету, інші наукові й академічні установи, міністерство культури, міністерство науки й освіти, міністерство молоді та спорту, держкомтелерадіо, громадські та культурні діячі. Законопроект гарантує кожному право на отримання інформації та послуг українською мовою в усіх публічних сферах, передбачає дієву систему контролю і санкції за порушення, скасовує одіозний закон ківалова - колесніченка. Перше слово – крик любови, сміх і радість немовляти – неповторне слово “мати” – про життя найперше слово… перейшов усі світи я – є прекрасних мов багато, але першою, як мати, серед мов лиш ти є. Мені казав один ханжа, що наша мова геть відстала, що краще йшла б мені чужа, немов до хліба – кусень сала, що весь мій поетичний план спинитись може напівході, що я – останній з могікан, що наша мова вже не в моді. Пахне молоком і споришами… скільки в ній ласкавості і шани, скільки в ній тривожності людської, і надій, і сивини гіркої… колискова пісня, колискова – то солодка материна мова.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови