реферат на тему клітина тварини та її малюнок

реферат на тему клітина тварини та її малюнок

У багатоклітинних організмів клітини тісно взаємодіють між собою, вони відрізняються між собою за будовою та функціями й утворюють тканини, органи, системи органів. У багатоклітинних організмів, які розвиваються з однієї клітини – зиготи, спори, різні типи клітин формуються завдяки їхній спеціалізації протягом індивідуального розвитку особини та утворюють тканини.

Зоологія - це біологічна наука, яка досліджує будову, життєдіяльність, різноманітність та поширення тварин, а також їхнє значення у природі й житті людини.

У тварин ззовні від мембрани с лише тоненька пружна оболонка - глікокалікс, тому клітини тварин часто здатні до утворення виростів (несправжні ніжки або псевдоподії, якими вони захоплюють тверді частки.

Вона покриває поверхню тіла та вистилає порожнини органів, виконуючи захисну, секреторну (епітелій залоз, який утворює різні необхідні організму речовини – секрети) газообмінну (епітелій легень), всисну (епітелій ворсинок кишечнику) та деякі інші функції. Ця тканина утворює такі опорні системи організму, як скелет, сухожилля, входить до складу всіх органів, з єднує різні види тканин і забезпечує їхнє живлення, транспортує різні речовини, захищає організм та окремі органи від паразитів й отрут, а також від механічних ушкоджень. М язова тканина складається з м язових клітин, які здатні до сприйняття подразнень, що надходять від нервової системи, і відповідають на них скороченням. М язова тканина також виконує опорну функцію, підтримуючи весь організм та окремі його органи у певному положенні, захищає внутрішні органи (напр шкірно - м язовий мішок червів). Зовнішній (кетодермальний) та внутрішній (ентодермальний) клітини цих двох шарів виділяють драглисту безструктурну речовину мезоглею, яка виповнює простір між ними.

Характерною для типу кишковопорожнинні є наявність жалких клітин, які слугують їм для ураження здобичі та для захисту у кишковопорожнинних спостерігаються дві основні життєві форми поліпи та медузи.

Звичайно вони ведуть прикріплений або малорухливий спосіб життя представлені як поодинокими формами (напр гідра), так і колоніальними (напр морські коралові поліпи). Так, у процесі ембріонального розвитку в плоских червів закладаються не два, а три зародкові листки, тобто окрім ектодерми і ентодерми закладається і мезодерма. Травна система плоских червів складається з ротового отвору та двох відділів кишечнику - переднього, представленого глоткою, та середнього, сліпо замкненого. Оскільки дихальна система у плоских червів відсутня, дихають вони усією поверхнею тіла, а для тих, що паразитують у внутрішніх органах людини або тварин, властиве анаеробне дихання. Розміри первиннопорожнинних коливаються від незначних (0, 3 - 1 мм) до 8 м (напр у паразита плаценти кашалота) покриви круглих червів представлену шкірно - м язовим мішком, який складається зі щільної багатошарової кутикули, що має складну будову, гіподерми та м язів. У них, окрім переднього і середнього відділів, є задній відділ кишечнику, який закінчується анальним отвором як і плоскі черви, первиннопорожнинні позбавлені дихальної та кровоносної системі. У молюсків порівняно з кільчастими червами ускладнюється травна система (наявність травних залоз слинних та печінки) та кровоносна (утворюється центральний пульсуючий орган - серце). Ви дізнаєтеся про особливості будови клітин у тварин, чим клітини тварин відрізняються від клітин рослин та грибів, яку форму мають різні клітини тварин. У мітохондріях відбувається дихання – за наявності кисню поживні речовини розкладаються з виділенням енергії, яка накопичується в молекулах атф, уже відомих вам з 6 класу.

Сформувати поняття про клітину як біологічну систему, її будову, хімічний склад і різноманітність; розвивати вміння по­рівнювати, аналізувати і узагальнювати знання про клітину.

Розглянути особливості будови клітин прокаріотів та еукаріотів; пересвідчитися, що клітини прокаріотів та еукаріотів мають схожий план будови, навчитися розпізнавати еукаріотичні й прокаріотичні клітини з допомогою світлового мікроскопа й на електронних мікрофотографіях. Комплексний довідник – підготовка до зно та дпа будова клітини ендоплазматична сітка ендоплазматична сітка виконує функцію синтезу та транспортування органічних речовин у цитоплазмі клітини, являє собою систему порожнин, канальців та трубочок, що сполучаються між собою і оточені мембраною. Спільні ознаки рослинної і тваринної клітин ви дізнаєтеся, що клітини рослин та тварин схожі за тими структурами, які керують роботою клітини, зберігають спадкову інформацію, обумовлюють ріст клітини та забезпечують клітину енергією. Утворення статевих клітин у тварин – розмноження і розвиток організмів біологія – універсальний довідник загальна біологія розмноження і розвиток організмів утворення статевих клітин у тварин гаметогенез – це процес утворення статевих клітин. Лабораторна робота № 1 “вивчення особливостей тваринних клітин і тканин” будова та життєдіяльність тварин ця тема дає можливість показати школярам клітинну будову тварин і особливості тваринних клітин, розкрити основні процеси життєдіяльності тварин на основі знань про тканини, органи й системи органів тварин. Показати основні ознаки схожості (наявність ядра, мітохондрій цитоплазматичної мембрани) і відмінності (відсутність клітинної стінки і пластид) клітин рослин і тварин; дати загальне уявлення про типи тканин тварин; – розвивальна. Мікроскопи, мікропрепарати, електронно - мікроскопічні фотографії яйцеклітин і сперматозоїдів, дидактичні картки зі схемами будови статевих клітин ссавців, таблиці, підручники.

Першим ядерним реактором світу, який виробив практичну електроенергію, якою освітив чотири 100 - ватні лампочки вважається реактор національної лабораторії ineel сша. При цьому варто зауважити, що ідею до її створення подав радянський фізик з українським корінням петро капиця, а головним конструктором був радянський вчений, знову ж таки, українського походження, микола доллєжаль. і от, 27 червня 1954 року в обнінську була введена в експлуатацію перша в світі промислова аес, яку одразу ж, після усіх запланованих тестувань, підключили до єдиної електроенергетичної системи країни.

Клітини всіх одноклітинних і багатоклітинних організмів мають спільне походження і подібні за своєю будовою і хімічним складом, основним проявам життєдіяльності і обміну речовин. Завдяки електронній мікроскопії таємницю протоплазми вдалося розкрити, і зараз відомо, що всередині клітини є цитоплазма, в якій присутні різні органели, і генетичний матеріал у вигляді днк, зібраний, в основному, в ядрі (в еукаріот). деякі клітини псевдомногослойного епітелію не доходять до вільної поверхні, проте всі вони прикріплені до базальної мембрани і утворюють таким чином єдиний ряд клітин. Сполучна тканина складається з клітин різних типів, розташованих звичайно далеко один від одного; їх потреби в кисні і поживних речовинах, як правило, невеликі. Поставить вопрос о современном образовании, выразить идею или решить назревшую проблему вы можете на образовательном форуме, где на международном уровне собирается образовательный совет свежей мысли и действия. В організмах багатоклітинних тварин існує внутрітранспортна циркуляторна система, яка поставляє віддаленим від поверхні тіла тканинам і органам необхідні речовини - рідка тканина кров. Виділяють також первинно - роті (первинний рот організму на стадії гаструли - бластопор - залишається ротом у дорослого організму) і другорядно - роті (первинний рот зародка перетворюється в анальний отвір, а відкритий рот закладається вдруге у виді ектодермальної кишені). Найбільше примітивно влаштовані гідроїдні поліпи по своїй організації подібні з гаструлою - зародковою стадією багатоклітинних тварин, радіальна симетрія тіла. Сформована в зв язку з прикріпленим чи малорухомим способом життя у водяному середовищі, відсутність дійсних тканин (у всіх кишково - смугасті, крім коралових поліпів), багато процесів протікають ще на клітинному рівні, дифузійний (розсіяний) тип будівлі нервової системи, що забезпечує відносно повільне здійснення тільки простих рефлексів, дифузійний тип подиху і виділення, змішаний тип травлення. Воно починається в кишковій порожнині (як у більшості багатоклітинних тварин), а закінчується внутрікліткового (як у протист), наявність (поряд з половим) безстатевого розмноження (брунькування), не властивого переважній більшості багатоклітинних тварин.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови

готові протоколи надання невідкладної медичної допомоги в приватному стомат кабінеті

гімн україни текст-

африка мадагаскар реферат по українські

пісню ярослави притули."тобі, країно"