книга овочівництво відкритого грунту безплатно без реєстрації

книга овочівництво відкритого грунту безплатно без реєстрації

Соціальна стабільність у суспільстві у значній мірі визначається достатнім обсягом і раціональною структурою продовольчих ресурсів, серед яких важливе значення має овочева продукція. Перехід аграрної сфери до ринкових відносин, функціонування овочепродуктового підкомплексу в нових умовах господарювання, формування ринку овочевої продукції вимагають обґрунтування основних напрямів подальшого розвитку овочівництва та підвищення його економічної ефективності. Проблемами підвищення економічної ефективності сільського господарства присвячено значну кількість наукових праць відомих вітчизняних і зарубіжних учених - економістів. Криворучком, який проаналізував стан і тенденції розвитку овочевої галузі в україні, її організаційно - економічні та технологічні аспекти, механізм стабілізації та виходу з кризи.

Дисертаційна робота є складовою науково - дослідної роботи кафедри економіки сільського господарства харківського національного аграрного університету ім. Теоретичною та методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, основні положення економічної теорії та ринкової економіки, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань економічної ефективності сільського господарства і зокрема галузі овочівництва, відповідні законодавчі акти, укази президента україни, постанови верховної ради та уряду україни.

інформаційною базою були дані державного комітету статистики україни, харківського обласного статистичного управління, матеріали бухгалтерського та первинного обліку господарств харківської області, дані асоціації „харківовочпром”. Результати досліджень прийняті для впровадження управлінням сільського господарства та продовольства харківської обласної державної адміністрації (довідка № 01 - 10 - 18 від 28. Основні положення, висновки та практичні рекомендації можуть використовуватися сільськогосподарськими підприємницькими структурами харківського району для підвищення ефективності виробництва овочів (довідка). Докучаєва при викладанні таких дисциплін, як „економіка галузей сільського господарства”, „управління потенціалом підприємства”, „економічна діагностика” (довідка №96 від 03. У спільних публікаціях № 13, 14 обгрунтовано методику розрахунків маржинального доходу відносно галузі овочівництва, в публікації № 15 за допомогою методів математичного моделювання обгрунтовано структуру спеціалізованих овочевих сівозмін для лісостепу україни, в публікації № 10 розроблено методичні підходи до розрахунку показників економічної оцінки сортів огірків і проведено самі розрахунки.

Результати наукових розробок і досліджень автора доповідалися і були схвалені на міжнародних, вітчизняних і регіональних науково - практичних конференціях. Результати досліджень знайшли відображення в колективних монографіях, наукових працях навчальних і наукових закладів україни, в методичних розробках для лекційних і практичних занятть студентів економічного факультету хнау ім. Основні положення дисертаційного дослідження викладені в 11 одноосібних наукових працях, у матеріалах науково - практичних конференцій і в 4 статтях у співавторстві, загальним обсягом 3, 9 ум. Дисертаційна робота виконана на 202 сторінках комп‘ютерного тексту, складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літературних джерел із 213 найменувань, містить 53таблиці та 16 рисунків. У кормових і польових сівозмінах заслуговує на увагу розміщення овочевих культур після парового поля, а також після озимої пшениці, яку вирощують після внесення органічних добрив. Для вирощування високоякісного врожаю товарної продукції потрібно використовувати сорти і гібриди овочевих культур, занесені до державного реєстру сортів рослин україни.

Для одержання ранньої товарної продукції використовують тільки ранньостиглі сорти та гібриди й висаджують горщечковою розсадою, вирощеною у спорудах закритого ґрунту.

Для середньостиглих сортів білоголової, червоноголової та савойської капусти — на 50% площі висаджують безгорщечковою розсадою, а на інших 50% — розсадою, вирощеною у відкритому ґрунті. Урожай капусти пізньостиглих сортів збирають пізно восени в технічній стиглості, коли головки набудуть відповідної щільності, не допускаючи підмерзання їх. Особливості догляду за капустою цвітною полягають у тому, що плантації її при масових строках висаджування розсади і сівби насіння розміщують у понижених елементах рельєфу, на високородючих ґрунтах, які добре забезпечені вологою. Особливістю перцю солодкого є те, що просторова ізоляція при вирощуванні між його плантацією і перцем гірким на відкритій місцевості повинна становити не менше 2000, а на закритій — 1000 м. Урожай плодів огірка збирають через 1 - 2 дні, кабачка і патисона — 2 рази на тиждень, дині ранньостиглих сортів — за 2 - 3 заходи, а гарбуза і кавуна — суцільно. У період збирання врожаю від коренеплодів відрізують гичку та видаляють з неї усі пожовклі, відмираючі та уражені шкідниками і хворобами листки, а зелені в яжуть у пучки та використовують за призначенням. Догляд за рослинами пролягає в її обробці на початку сходів інсектицидами проти хрестоцвітної блішки, розпушуванні широких міжрядь і виполюванні бур янів у рядках та вузьких міжряддях. До сходів вносять гоал або стомп, у фазі 2 - 3 справжніх листків цибулі — семерон або тотріл, а у фазі 2 - 4 листків бур янів — набу, поаст, таргу, фюзілад. Подальший догляд за рослинами полягає у розпушуванні міжрядь, 2 - 3 поливах, залежно від погодних умов року, виполюванні бур янів та боротьбі з шкідниками і хворобами.

На початку вилягання пера цибулю збирають і вкладають у валки для просушування, а в дощову погоду її просушують під навісами, обладнаними вентиляторами.

Коли цибулини вкриються сухими блискучими лусками і шийка їх підсохне так, що від цибулини легко відриваються залишки сухих листків, обрізують листки і залишки корінців. Цибуля - порей відрізняється від ріпчастої тим, що формує циліндричну цибулину (ніжку) завтовшки 3 - 5 см і завдовжки 15 - 30 см та має листки лінійної форми, як часник. Стрілкуючий часник після утворення 7 - 10 і більше листків утворює квітконосну стрілку, яка закінчується суцвіттям в якому розміщуються дрібні повітряні цибулини.

Ознакою дозрівання часнику стрілкуючих сортів є пожовтіння нижніх листків та розтріскування чохликів суцвіть, а нестрілкуючих сортів та на посівах, де зривалися (скошувалися) стрілки, — розм якшення несправжнього стебла і вилягання листків. Цукрові сорти відрізняються від лущильних тим, що в їх складках відсутній пергаментний шар і зерно споживають в технічній стиглості разом з бобом, який називається лопаткою. Вперше насіння висівають, коли ґрунт прогріється до температури 10 - 120с і мине загроза весняних приморозків (у основному це — друга п ятиденка травня). ґрунтову кірку на посівах до появи сходів знищують боронуванням, а коли з являться сходи — посіви з метою прорідження боронують легкими або середніми боронами поперек напрямку рядків. Виробництво овочів належить до стратегічно важливих напрямів розвитку сільськогосподарського виробництва, що не лише гарантує продовольчу безпеку держави, але також забезпечує сировиною харчову переробну промисловість, яка випускає експортно орієнтовану продукцію із високою доданою вартістю. На ринку овочів останніми роками складалася ситуація, коли внутрішнє виробництво з розрахунку на одну особу загалом зросло до 215–221 кг, тоді як споживання трохи перевищило раціональну норму (161 кг) і досягло орієнтовно близько 165 кг (діагр. Однак навіть за наявних умов це не зменшувало обсяги їх імпорту, особливо в зимово - весняний сезон, коли вітчизняні аграрії ще не в змозі повністю покрити зростальний на них попит власним виробництвом. — експертна оцінка автора) аналіз стану виробництва овочів свідчить, що вказаний напрям агробізнесу залишається одним із найбільш стійких та перспективних для розвитку в усіх категоріях господарств. Найбільшу частку в структурі площ овочевих культур традиційно займають помідори, капуста, огірки та цибуля ріпчаста, що, відповідно, становить 17%, 16%, 13% і 12% до підсумку (діагр. Якщо детальніше аналізувати за три останні роки динаміку зміни площ під овочевими культурами, то найбільші темпи їх зростання спостерігалися у вирощуванні кабачків столових (114, 5%), гарбузів столових (107, 3%), перцю стручкового солодкого і гіркого (105, 4%) та часнику (103, 4%). Найменшою їх частка є у виробництві помідорів (67, 5%), цибулі ріпчастої (84%) і моркви столової (88, 2%), а найвищою — часнику (99, 1%), гарбузів столових (98, 9%), кабачків столових (97, 8%) і огірків (95, 1%). Загалом торік порівняно із 2000 - м виробництво овочів зросло в 1, 6 разу навіть за умов зниження площі їх збирання, що не в останню чергу було досягнуто передусім за рахунок суттєвого підвищення середньої урожайності вирощування в 1, 8 разу (діагр. Однак нинішні обсяги виробництва овочів у тепличних господарствах є недостатніми для задоволення зростального сезонного попиту на цю продукцію, про що свідчить аналіз імпорту окремих їх видів. Овочі і продукти їх переробки нині фактично представляють значний зовнішньоекономічний резерв підвищення доходів і диверсифікації вітчизняного аграрного експорту.

При цьому вітчизняний агробізнес має значний потенціал збільшення експорту за вказаним напрямом, оскільки на світовому ринку попит на цю продукцію залишається досить високим, а культура здорового харчування спонукає населення багатьох країн світу збільшувати споживання різних видів овочів у свіжому чи переробленому вигляді. Загалом імпорт овочів має суто виражений сезонний характер, а, відтак, не справляє суттєвого впливу на цінову ситуацію внутрішнього продовольчого ринку, оскільки найбільші його обсяги припадають, як правило, на період із грудня по квітень. Однак внаслідок певних особливостей їх формування на ринку, зумовлених високим рівнем конкуренції з боку мільйонів їх основних виробників — господарств населення, а також тисяч аграрних підприємств та імпорту, цінові тренди є більш передбачуваними.

Для абсолютної більшості овочевих культур наявні реалізаційні ціни, за винятком окремих років, фактично дозволяють не лише повністю покрити усі виробничі витрати на їх вирощування, але й забезпечують досить високий рівень рентабельності, який зазвичай перевищує 100%. Тому цей напрям агробізнесу є доволі економічно вигідним та гарантує стабільний попит на продукцію як внутрішнього, так і зовнішнього продовольчих ринків. Наук, старший науковий співробітник лабораторії маркетингу, економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції наан. Освітньо - професійна програма підготовки магістрів передбачає вивчення сучасного досвіду вирощування овочевих культур у відкритому і закритому ґрунті, комплексну технологію вирощування нових гетерозисних гібридів за використання сучасних тенденцій овочівництва, післязбиральної доробки та логістики.

Для фахівців освітньо - наукової програми підготовки магістрів викладається сутність і конкурентоздатність досягнень наукових установ з овочівництва україни та зарубіжжя, розглядаються теоретичні й методичні засади інноваційної роботи в овочівництві, що передбачає вивчення навчальних дисциплін. З метою поглиблення знань студентів, доведення їх до рівня світових стандартів, типові навчальні програми узгоджуються з програмами вивчення аналогічних дисциплін в аграрних вузах сша, німеччини, австрії, словаччини, нідерландів тощо. Приймають участь в спеціалізованих вчених радах із захисту докторських і кандидатських дисертацій в національному університеті біоресурсів і природокористування україни та інституті овочівництва і баштанництва наан. Кафедра має тісні зв язки з багатьма навчальними закладами україни – з аграрними університетами львова, кам’янець - подільська, умані, харкова, одеси, ніжинським агротехнічним інститутом та багатьма іншими.

У конкурсі можуть брати участь громадяни україни, які вільно володіють державною мовою, мають науковий ступінь доктора наук або доктора філософії (кандидата наук), стаж роботи на посадах наукових працівників та (або) науково - педагогічних працівників не менше 10 років, зокрема досвід роботи на керівних посадах не менше 5 - ти років, та є фахівцями з основного напряму діяльності цієї наукової установи.

Заяву про участь у конкурсі на ім’я президента наан, в якій зазначається інформація про застосування або незастосування до претендента обмежень, встановлених частиною третьою статті 9 закону україни “про наукову і науково - технічну діяльність”; особовий листок з обліку кадрів з фотографією (розміром 3х4 см); автобіографію; копії документів про вищу освіту, науковий ступінь та вчене звання; довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду, яка видається відповідно до порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затвердженого постановою кабінету міністрів україни від 27 вересня 2000 р. Копії документів, які подаються претендентом (крім копії паспорта), мають бути засвідчені в установленому порядку (за місцем роботи претендента, засновником або нотаріально). У разі подання заяви та документів, передбачених цим пунктом, лише електронною поштою учасник конкурсного відбору до проведення виборів додатково подає підписану заяву та завірені копії документів. Національна академія аграрних наук україни оголошує конкурс на зайняття посади директора дослідної станції маяк інституту овочівництва і баштанництва наан (16645, чернігівська обл ніжинський район, село крути, вул. Доповіді були представлені на високому науковому і методичному рівні та всебічно охоплювали проблеми сучасного овочівництва і баштанництва, використання основних, нетрадиційних і рідкісних видів рослин різного напряму у наукових дослідженнях і господарсько - практичній діяльності, досягнення вчених з україни і інших країн у різних галузях аграрної науки, стратегічні напрями і перспективи функціонування аграрної науки і освіти на перспективу, історичні аспекти науки і освіти; шляхи інноваційно - інвестиційного розвитку на майбутнє. Від щирого серця вітаємо чаюк ольгу олексіївну з успішним захистом кандидатської дисертації, що відбувся 25 лютого 2021 року в харківському національному аграрному університеті ім. Майстер виробничого навчання навчально - методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності харківської області харкальова людмила іванівна провела теоретично - практичні навчання із працівниками інституту щодо правил пожежної безпеки та правил поведінки з вогнем у приміщеннях установи та своїх оселях, показала практичні навички користування вогнегасником. Виступила із доповідями щодо технологій вирощування перспективних нішевих культур (спаржа і батат) та особливостей використання посадкового матеріалу, отриманого за використання клонального мікророзмноження. Присутні на семінарі білоруські фермери виявили високу зацікавленість в отриманні інформації за даними темами і відмітили значний прогрес в україні стосовно розвитку технологій органічного виробництва сільськогосподарської продукції. Прийшов час оцінити новостворені сорти і гібриди овочів на придатність їх до переробляння, адже не секрет, що значна частка овочевої продукції надходить до споживача після переробки консервуванням або ферментуванням. 17 лютого 2021 року відбулося засідання дегустаційної комісії з оцінки консервованих плодів нових гібридів f1 огірка, створених селекціонерами інституту овочівництва і баштанництва наан під керівництвом доктора. Найвищі бали отримала продукція бджолозапильного гібриду огірка корнішонного типу сонет f1 та партенокарпічного гібриду огірка корнішонного типу слава f1, які окрім високих продуктивних показників високоякісної продукції відзначаються високою стійкістю до хвороб та букетним розташуванням жіночих квіток у вузлі. На круглому столі обговорювались результати спільного наукового співробітництва з використання методів низькотемпературної обробки насіння для підвищення якості посадкового матеріалу спаржі лікарської, учасники круглого столу обмінялись своїм баченням напрямів досліджень на 2021 рік та визначили пріоритетні завдання, які забезпечать одержання як теоретичних, так і вагомих практичних результатів з розробки способів тривалого зберігання in vitro колекцій дикорослих, напівкультурних і межвидових гібридів помідора та генотипів - інтродуцентів на 2021 рік. Особлива увага учасників круглого столу була приділена необхідності пошуку міжнародних програм співробітництва та грантів для сумісних наукових розробок. Оптимізовано технологію селекційного процесу з використанням біотехнологічної ланки (розроблено експрес - методи оцінки та добору джерел стійкості до основних хвороб, посухи, підвищеної концентрації солей, підібрано концентрації селективних агентів для in vitro скринінгу). Огірок сонет f1 і слава f1, кавун звичайний татіус f1, мет f1, оксамит f1, диня звичайна пісня f1, гарбуз мускатний ромашка f1, гарбуз великоплідний фараон f1, помідор переможець f1, перець солодкий андрус f1, буряк столовий король f1, петрушка казкова f1, пастернак гномік f1, помідор сорт вечірня гуаш, сорт сонцедар, баклажан сорт умка, огірок сорт олімп, сорт оптиміст, капуста білоголова сорт слобожаночка, цибуля городня сорт чайка, амарант сорт фараон, рівень чорноморський сорт березіль, фенхель звичайний сорт гостинець, індау посівний сорт барвінковий, кріп пахучий сорт делікатесний, коріандр посівний сорт ювілейний та ін. Розроблено альтернативний метод створення полікультурного агроформування на основі алелопатичного тестування сумісності овочевих та супутніх рослин для смугового способу вирощування. Це обмін генетичним матеріалом; адаптація гібридів спаржі світових виробників до ґрунтово - кліматичних умов україни; спільні дослідження зі створення вихідного матеріалу кабачка з генами стійкості до вірусу жовтої мозаїки, вивчення генетичного потенціалу продуктивності малопоширених зеленних культур та збереження його генофонду.

Результати наукової роботи співробітників висвітлено за п’ять років у 987 - ми виданнях, в тому числі у 2020 році - у 188 - ми публікаціях, серед яких 5 монографій, 2 номери тематичного наукового збірника, 5 збірників матеріалів конференцій, 15 - ти методичних рекомендацій, 161 - ій статті у вітчизняних виданнях, 6 – у зарубіжних, 5 - у наукових виданнях, які включені до scopus або web of science. З 1 січня 2021 року міністерство освіти і науки україни та міністерство науки і техніки китайської народної республіки оголошують конкурс спільних українсько - китайських науково - дослідних проєктів на 2021–2022 роки.

Національна академія аграрних наук україни повідомляє, що 10 грудня 2020 року відбулися вибори директора інституту овочівництва і баштанництва національної академії аграрних наук україни.

За результатами голосування жоден з кандидатів на посаду директора інституту овочівництва і баштанництва національної академії аграрних наук україни не набрав більше двох третин голосів наукових працівників, присутніх на зборах колективу наукових працівників 10 грудня 2020 року.

В рамках програми активно обговорювався широкий спектр актуальних проблемних питань рослинництва, ґрунтознавства, екології в освіті, науці та виробництві; стану та перспектив розвитку інноваційних технологій і технічних засобів в апк; інновацій у ветеринарії для забезпечення продовольчої та біологічної безпеки; стійкого розвитку, раціонального використання земельних та лісових ресурсів; наукоміских технологій тваринництва як фактору стійкого розвитку галузі; глобальної економічної трансформації – виклику до інноваційного вирішення і перспективам розвитку економіко - правових питань в апк; водної безпеки в концепції стійкого розвитку в апк та встановлювались шляхи їх вирішення. Вітаємо могильну олену миколаївну, директора інституту овочівництва і баштанництва наан, з отриманням заслуженої нагороди – почесної грамоти харківської обласної державної адміністрації, яка є підтвердженням її високих особистих якостей. За технологічним напрямом досліджень розроблено регламент застосування озону для знезараження посадкового матеріалу часнику озимого від кліщів, нематод та збудників гнилей. Для виробників органічної продукції розроблено системи живлення овочевих рослин з використанням мікробних препаратів та сидеральних добрив, на основі алелопатичного ефекту підібрано комбінації з польових та овочевих рослин для вирощування у полікультурі (мікскропінг). Для умов плівкових теплиць розроблено конвеєр вирощування зеленних культур та підібрано листкові овочі для сумісного вирощування в ущільнених посівів з помідорами.

Розроблено та апробовано у виробництві безпересадкові технології вирощування дворічних овочевих культур (пастернак, морква, петрушка, цибуля ріпчаста). В інституті овочівництва і баштанництва наан відбувся науково - практичний семінар за участі магістрів харківського національного аграрного університету ім. У рамках договору про творчу співпрацю поглиблюються наукові дослідження між інститутом овочівництва і баштанництва наан та полтавською державною аграрною академією. Викладачі кафедри рослинництва бараболя ольга та кафедри підприємництва і права писаренко світлана, мороз світлана, калашник олена, де ознайомилися із напрямками селекційної роботи науковців під керівництвом доктора. Вміст загального цукру 8 – 10 %, сухої розчинної речовини 9 – 11%, вітаміну с 5 – 7мг%, смак 4, 5 – 5, 0 бали з привабливим зовнішнім виглядом та високою адаптивною здатністю. В інституті овочівництва і баштанництва наан тривають наукові дослідження з визначення дії регуляторів росту на підвищення насіннєвої продуктивності гібридів f1 перцю солодкого. Встановлено, що використання стимуляторів росту рослин сприяють не лише кращому запиленню рослин, а й стимулюють зав язування насіння, що в свою чергу призводить до підвищення врожайності плодів і насіннєвої продуктивності. В роботі конференції взяли участь науковці з україни, молдови, азербайджану, казахстану, рф, узбекистану з доповідями про сучасні генетико - біотехнологічні методи для прискорення селекції овочевих видів рослин, інноваційні розробки в селекції овочевих і баштанних і культур, сучасні технології виробництва овочевої продукції і насіння та маркетингові дослідження ринку.

14 липня 2020 року у форматі zoom конференції за участю заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (мінекономіки) тараса висоцького, директора інституту овочівництва і баштанництва олени могильної та широкого кола експертів. Представників комітету вру з питань овочівництва і картоплярства, комітету вру з питань аграрної та земельної політики, фахівців мінекономіки, інституту водних проблем і меліорації наан, представників профільних асоціацій (всього 19 учасників) було проведено перше засідання робочої групи з питань сприяння розвитку картоплярства та овочівництва. Також, було вирішено продовжити роботу міжвідомчої робочої групи за участю профільних фахівців, яка у щомісячному форматі буде проводити розгляд основних положень концепції розвитку овочівництва і картоплярства та конкретних законодавчих рішень, що дадуть додатковий імпульс для розвитку галузі на перспективу.

Надання пропозицій щодо розроблення нормативно - правових актів з питань розвитку картоплярства та овочівництва та змін до них; опрацювання пропозицій щодо нормативно - правових актів з питань розвитку картоплярства та овочівництва;аналіз та оброблення інформації щодо проблемних питань, які мають бути рекомендовані для вирішення в галузях картоплярства та овочівництва. Було заслухано зведені звіти керівників підпрограм з питань землеробства, збереження і підвищення родючості ґрунтів, підтримання екологічної рівноваги в агроекосистемах, розроблення новітніх адаптивних технологій вирощування конкурентоспроможної продукції сільськогосподарських культур та їх селекції і насінництва, заходів ефективного використання інновацій і інвестицій в землеробстві – базовій галузі сільськогосподарського виробництва зон лісостепу і полісся україни.

До передачи на кваліфікаційну експертизу готується новий гібрид огірка корнішонного типу для вирощування у захищеному ґрунті, який за урожайністю, стійкістю до хвороб та смаковими якостями перевищує гібриди - стандарти.

Науковці лабораторії генетичних ресурсів, генетики та біотехнології іоб наан взяли участь у 44 - й щорічній міжнародній конференції молодих вчених “холод в біології та медицині – 2020”, яка проходила в інституті проблем кріобіології і кріомедицини нан, м. Сьогоднішнє свято є вшануванням людей творчої праці, ентузіастів, які не бояться експериментувати, досліджувати незвідане, є символом духовної свободи та розвитку особистості. Ми пишаємось вченими національної академії аграрних наук, адже завдяки їм розвивається наука на благо розвитку нашої з вами держави, задля доброту українського народу.

Бажаємо вам, дорогі науковці, міцного здоров’я, родинного затишку та добробуту, професійних звершень та росту, нових відкриттів та неперевершених наукових звершень. Вітаємо мозговську ганну валеріївну, старшого наукового співробітника лабораторії генетики, генетичних ресурсів та біотехнології, якій за результатами конкурсного відбору призначено стипендію кабінету міністрів україни для молодих вчених національної академії аграрних наук, які успішно проводять наукові дослідження, здійснюють актуальні науково - технічні розробки і вже досягли визнаних результатів. Науковці науково - дослідних установ, викладачі вищих навчальних закладів, аспіранти, докторанти, представники органів державного і місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємств та установ, які мають стосунок до тематики конференцій. 1) мінімалізація обробітку ґрунту в системі вирощування овочевих рослин за принципами mix cropp; 2) контроль бур’янів в процесі догляду за овочевими рослинами; 3) пристрій щодо догляду за супутніми культурами суцільного сівби з одночасним мульчування поверхні ґрунту; 4) нові способи внесення добрив, нові види добрив (органічні та органо - мінеральні) для технологій вирощування овочевих рослин; 5) нові підходи в доробці насіння овочевих рослин. В обговоренні проблеми приймали участь викладачі - науковці хнтусг, представники фірми з виробництва сільськогосподарської техніки (gustrower), що працює за технологією cultan. 24 січня 2020 року науковці інституту овочівництва і баштанництва наан брали участь у відкриті центру розвитку бізнесу на базі мереф’янської міської об’єднаної громади за підтримки програми агентства сша з міжнародного розвитку (usaid). Від щирого серця вітаємо сергієнко оксану володимирівну з успішним захистом докторської дисертації, яка пройшла 19 грудня 2019 року в інституті овочівництва і баштанництва наан. Вітаємо молодшого наукового співробітника дослідної станції маяк інституту овочівництва і баштанництва наан позняка олександра васильовича з отримання медалі за працю і звитягу серія мн № 005960, нагородженого за указом президента україни від 15 листопада 2019 року.

15 листопада в інституті овочівництва та баштанництва національної академії аграрних наук україни зібралися працівники, науковці, академіки, доктори та кандидати наук, аби відзначити день працівників сільського господарства україни.

За вагомий внесок у розвиток сільського господарства, сумлінну працю та професіоналізм працівників інституту було також нагороджено грамотами мереф’янського міського голови.

Балаклея) відбувся семінар технологія вирощування нішевих культур за участі співробітників інституту овочівництва і баштанництва національної академії арарних наук україни.

Наук, прочитала лекцію щодо перспектив використання методів біотехнології для створення сортів і гібридів овочевих культур, а також про нові сорти і гібриди овочевих культур, насіння яких можна придбати в інституті. Захід зібрав сільськогосподарських виробників, що працюють за органічними технологіями вирощування, виробників мікробних препаратів та добрив, науковців. Наведено позитивний результат використання в якості альтернативи органічним добривам заорювання соломи та сидератів з деструкторами стерні, представлено результати ефективного використання мікробних препаратів для оптимізації живлення та захисту рослин (зростання урожайності на 7, 3–27, 2%, збільшення вмісту вітамінів та цукрів в продукції). Особливу увагу було приділено новим сортам і гібридам селекції інституту, сучасним технологіям, в тому числі особливостям вирощування нішевих овочевих культур. Велику зацікавленість у відвідувачів викликало насіння сортів і гібридів селекції іоб наан, які адаптовані до ґрунтово - кліматичних умов вирощування та продуктивніші в регіоні, ніж закордонні аналоги.

Розроблено спосіб отримання багатомаркерних мутантних форм помідора для прискорення отримання спадкових змін у 3 - 4 рази; спосіб отримання жаростійких генотипів огірка партенокарпічного типу на основі гаметної селекції; метод прискорення селекції та розмноження ліній і гібридів буряку столового на основі поліплоїдії, цчс, біотехнології; створено нові сорти.

Помідор мокка (для захищеного ґрунту), цибуля шалот флора; дворядник тонколистий молодість, бугела жайворонок, гісоп лікарський небокрай; квасоля звичайна княгиня. Визначено параметри максимального прояву ефекту алелопатії в лабораторних та польових умовах; розроблено системи оптимізації живлення на основі комплексного використання органічних, сидеральних добрив та мікробних препаратів, систему ефективного використання біопрепаратів, технологію вирощування овочів в ущільнених посівах. Апробовано способи термо - та хемотерапії садивного матеріалу часнику озимого, які дозволяють збільшити його урожайність на 21 - 23% за відповідного зростання коефіцієнту розмноження. Для підготовки кадрів вищої кваліфікації в галузі овочівництва в інституті функціонує аспірантура і докторантура (навчаються 9 аспірантів та 3 докторанта), діє спеціалізована вчена рада (у звітному році було захищено 1 докторську і 2 кандидатських дисертації). Хочу від імені адміністрації висловити щиру вдячність усьому колективу інституту, що плідно працював весь цей важкий рік на дослідних ділянках та виробничих посівах, в лабораторіях, за проведення конференцій та семінарів, виконанні додаткових договірних тематик, популяризації нашої наукової продукції тощо. Маю велику надію на те, що в наступному році ми разом зможемо реалізувати ще більші плани, забезпечити розвиток нашої установи та добробут для кожного працюючого - могильна о. 11 - 13 жовтня 2018 року науковці інституту овочівництва і баштанництва наан представляють свої здобутки на іх міжнародній агропромисловій виставці агропорт схід харків 2018, який традиційно проходить восени у м. 29 - 30 вересня 2018 року інститут овочівництва і баштанництва наан взяв участь зі своїми здобутками у великому слобожанському ярмарку, який проходив у місті харків. Велику зацікавленість у відвідувачів заходів мали доповіді, в яких було представлено можливості диверсифікації напрямів роботи фермерських господарств шляхом продажу продуктів на різних ринках, і як наслідок, створення стійкої бізнес - моделі та підвищення фінансових показників у середньостроковій перспективі. Науковці інституту приймали активну участь у хі делегатському з їзді громадської організації українське товариство грунтознавців та агрохіміків, що проходив 17 - 21 вересня 2018 року в харківському національному аграрному університеті ім. За результатами роботи зїзду делігати надіслали звернення до президента, голови верховної ради, прем єр - міністра та секретаря рнбо україни стосовно консолідування зусиль влади, бізнесу, науки, освіти та громадської спільноти у сфері охорони та використання грунтових ресурсів, усвідомлення їхнього імперативного значення для сталого розвитку нашої країни.

14 вересня 2018 року було проведено оглядово - практичну екскурсії для магістрів агрономічної спеціальності харківського національного аграрного університету ім. Студенти ознайомилися з сортами та гібридами основних овочевих рослин на демонстраційно - випробувальному полігоні, методиками біохімічного аналізу овочевої продукції в лабораторії агрохімічних досліджень та якості продукції, з нішевими культурами (батат, спаржа), що розмножуються через культуру in vitro та вирощуються в лабораторії генетики, генетичних ресурсів і біотехнології, порівняли ефективність традиційних та органічних технологій вирощування. На заході були представлені сорти та гібриди основних овочевих рослин в польових умовах та теплицях (з дегустацією); наукові розробки стосовно технологій вирощування овочевих рослин в полікультурних агроценозах, система ефективного застосування мікробних препаратів для оптимізації живлення рослин та захисту від шкідливих організмів. У роботі семінару приймали участь виробники овочевої продукції різних форм власності, науковців, які займаються проблемами органічного землеробства тощо. Наук, професор, головний науковий співробітник лабораторії адаптивного овочівництва, зберігання та стандартизації іоб наан); біологічний захист овочевих рослин (пономаренко с. Довідка про зміни до плану спеціального фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) план спеціального фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) лімітна довідка про бюджетні асигнування та кредитування. Ми використовуємо cookie - файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Наведені нижче умови є електронною формою документа, що визначає порядок використання, а саме, надання користувачеві доступу до інформаційних ресурсів через сайт. Ця угода (договір) носить характер публічної оферти, тобто є еквівалентом усної угоди і відповідно до чинного законодавства україни має належну юридичну силу.

Сайт є об єктом авторського права і як складного твору, а також компіляції даних (бази даних) охороняється на території україни, відповідно до закону україни про авторське право і суміжні права. 2 згідно з умовами договору компанія надає користувачам передплату на платній основі з метою перегляду користувачами окремих матеріалів, розміщених на сайті. Для отримання доступу до ресурсів від користувача може знадобитися надання інформації про себе (наприклад, відомості про особу, відомості про юридичну особу та інші контактні дані) з метою продовження користування користувачем послуг ами компанії. Беручи до уваги безперервне впровадження нових розробок, користувач визнає і погоджується з тим, що компанія має право на власний розсуд припинити (тимчасово або остаточно) надання доступу до ресурсів сайту (або будь - яких окремих функцій сайту) всім користувачам взагалі або користувачеві зокрема, без попереднього повідомлення. Компанія ні за яких умов не несе відповідальності за будь - які понесені користувачем збитки, у чому б вони не виражалися, в тому числі, в разі якщо компанія була повідомлена про можливість заподіяння збитків. Ризик настання негативних наслідків в результаті використання рекомендацій, думок і тверджень, що містяться на сайті, в повному обсязі несе користувач. Компанія не несе ніякої відповідальності за будь - які помилки, неточності, втрати часу, порушення в роботі обладнання і ліній комунікацій, проникнення комп ютерних вірусів, втрати і зміни даних, виникнення дефектів в роботі програм. 3 компанія попереджає користувачів, а користувачі розуміють і погоджуються з тим, що платіжна система може стягувати понад варт ості послуг будь - якого роду комісії та збори, включаючи комісії мобільних операторів (за їх наявності), надаючи свої послуги тільки в разі, якщо такі комісії і збори будуть оплачені користувачем. 4 компанія має право в односторонньому порядку і без попереднього повідомлення користувача змінювати умови цього договору, наповнення пакетів підписка, розміри тарифів і т. 1 реєструватися як інша особа; вводити в оману інших користувачів щодо своєї особи, використовуючи реєстраційні дані іншої людини; навмисне спотворювати уявлення про самого себе, свій вік або свої відносини з іншими особами або іншими організаціями; передавати реєстраційні дані, логін і пароль для доступу до систем и іншим особам; 4. Послуга автоподовження підписк и надається до тих пір, поки користувач не повідомить про її скасування в особистому кабінеті користувача, заповнивши необхідну форму.

3 послуга активується при здійсненні першої або чергової оплати підписк и, що означає згоду користувача з тим, що після закінчення оплаченого строку дії передплати договір автоматично пролонгується на тих же умовах на той же термін з автоматичним списанням вартості передплати з рахунку користувача. 5 при зміні товариством тарифів на підписку автоподовження підписка на черговий новий термін, наступний за періодом, протягом якого відбулася така зміна буде здійснено за новим тарифом. Користувач і компанія домовилися підкорятися при виникненні будь - яких спорів, що виникають у зв язку зі справжн ьою угодою (використанням сайту), виключн о юрисдикці ї судів україни.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови

готові протоколи надання невідкладної медичної допомоги в приватному стомат кабінеті

гімн україни текст-

африка мадагаскар реферат по українські

пісню ярослави притули."тобі, країно"