завдання з олімпіади з астрономії

завдання з олімпіади з астрономії

Знайдіть перигелійну й афелійну відстані, сидеричний і синодичний періоди, а також колову швидкість малої планети поезії, якщо велика піввісь її орбіти 3, 12. Обчисліть видиму зоряну величину компонентів потрійної зорі, якщо її візуальний блиск 3m, 70, другий компонент яскравіший від третього у 2, 8 разів, а перший яскравіший від третього на 3 m, 32. За знімком визначте на якій відстані від землі у момент фотографування перебуває міжнародна космічна станція, якщо довжина сонячних панелей на мкс становить 73 м. Два однакові астероїди, захоплені планетою (маса планети м), рухаються в однаковому напрямку по колових траєкторіях радіуса r, кут між площинами орбіт. На рисунку показано ділянку неба над ужгородом 14 березня 2012 року, коли можна було спостерігати сполучення венери та юпітера (показано також горизонтальну систему координат та орбіту венери). Красуня венера низько на заході уже світилася між березами своїм ніжним блиском, а високо на сході переливався своїми червоними вогнями хмурий арктурус. А) які екваторіальні координати ящірки; б) орієнтовна географічна широта місця полювання; в) яка була пора року; г) календарний місяць, орієнтовна дата. Скільки часу будуть перебувати космонавти в умовах повної темряви та в сутінках упродовж одного витка їх польоту в дні рівнодення по коловій екваторіальній орбіті навколо землі на висоті 930 км. Що ви порадите космонавтам відносно того, куди їм треба спрямувати контейнер з результатами досліджень на парашуті, щоб той без проблем вернувся на землю. Затемнення головної зорі зорею - супутником продовжується 5 годин, з них по 1 годині блиск зменшується та зростає (часткове затемнення) і 3 години залишається незмінним (повне затемнення, див. Знайти радіуси компонент подвійної зорі (вважаючи зорю - супутник темною у порівнянні з головною зорею) та амплітуду змін блиску впродовж головного мінімуму.

Попович 12 серпня 1962 року здійснив свій перший політ, обертався навколо землі по еліптичній орбіті з висотою перигею 179, 8 км і висотою апогею 236, 7 км. На зображенні, отриманому дайманом пічем із застосуванням методики lucky image (щасливе, вдале зображення) в місці з хорошим астрокліматом, видно потрійну систему зета рака (zeta cancri). В цій системі зорі а та в знаходяться на кутовій відстані 0, 8, маси компонент становлять 1, 28 та 1, 18 мас сонця відповідно, період обертання цієї системи складає 59, 6 років. Використовуючи рухому карту зоряного неба визначити орієнтовну дату (з точністю до кількох діб) та найбільший інтервал часу протягом ночі (в годинах) спостережень цієї зорі в центральній частині україни, виходячи з того, що найкращі результати одержуються під час її спостережень на висоті h. Обчислити велику піввісь орбіти і швидкості (в км за секунду) відносного руху меншої компоненти системи по орбіті та просторового руху системи в цілому.

В яких із цих чотирьох міст протягом року місяць у верхній кульмінації опускався нижче h вк = 12°, а в яких із них піднімався вище значень h вк = 69°30. З якої найменшої географічної широти на земній поверхні можливо бачити (без врахування рефракції та паралаксу) місяць над горизонтом більше 48 годин неперервно. Якщо період добового обертання дорівнює періоду орбітального обертання і напрямки цих двох рухів збігаються і вісь обертання планети перпендикулярна до площини орбіти.

Затемнення сонця на місяці спостерігається коли сонце, земля і місяць знаходяться на одній прямій, отже земляни на нічній стороні будуть спостерігати в цей час місячне затемнення. Як, перебуваючи на поверхні венери і не маючи змоги спостерігати зоряне небо в будь - якому діапазоні електромагнітного спектра, визначити тривалість доби на цій планеті. Явище проходження юпітера по диску сонця може бути зареєстроване, якщо спостерігач знаходиться поблизу прямої, що з’єднує центри сонця і юпітера, тобто в площині орбіти юпітера. Оскільки нахил площини орбіти юпітера до площини екліптики невеликий (i =1, 3 градуса), то, наближено, можна стверджувати, що таке явище буде спостерігатися із зір розташованих вздовж екліптики.

Оскільки, навіть найближчі зорі, знаходяться на відстані набагато більшій за розміри орбіти юпітера, картину проходження юпітера по диску сонця можна розглядати в паралельних променях, а отже, як плоску картину руху диску юпітера по диску сонця з орбітальною швидкістю.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови

готові протоколи надання невідкладної медичної допомоги в приватному стомат кабінеті

гімн україни текст-

африка мадагаскар реферат по українські

пісню ярослави притули."тобі, країно"