книга муніципальне право україни

книга муніципальне право україни

Отже, предметом муніципального права є суспільні відносини, пов язані з організацією і функціонуванням місцевого самоврядування як самостійного та відносно відокремленого виду публічної локальної влади в системі народовладдя в межах певних адміністративно - територіальних одиниць. Отже, методом муніципального права є загальне зобов язання, для якого характерна імперативність, тобто підпорядкованість однієї зі сторін правових відносин. Разом із тим, диспозитивний метод, під яким розуміють юридичну рівність сторін, може застосовуватися у відносинах суміжних або дуже близьких до чисто муніципальних, наприклад у договірних відносинах органів і посадових осіб місцевого самоврядування з іншими юридичними і фізичними особами.

Надзвичайно важливим методом у системі муніципального права е метод децентралізації (передачі) владних повноважень від держави до територіальної громади як інституту громадянського суспільства. Джерела муніципального права - це нормативно - правові акти, у яких викладаються норми та принципи, що спрямовані на врегулювання та охорону місцевого самоврядування. Про місцеве самоврядування в україні від 21 травня 1997 р про статус депутатів місцевих рад від 11 липня 2002 р про службу в органах місцевого самоврядування від 7 червня 2001 р про столицю україни — місто - герой київ від 15 січня 1999 р. Днепров эдуард дмитриевич - д - р педагогических наук (1994), действительный член рао (1992; отделение философии образования и теоретической педагогики). Аксиоматический метод - способ организации научного знания, при которой ряд утверждений принимается без доказательства, а все остальное знание выводится из них. Усовершенствование - процесс улучшения чего бы то ни было за счет его эволюционного преобразования без кардинальной ломки оснований и принципов существования. Боевая подготовка - система мероприятий по обучению и воинскому воспитанию личного состава вооруженных сил в целях обеспечения его готовности к ведению боев. Западничество - историко - культурная концепция и основанное на ней общественное движение русской интеллигенции, утверждающее целесообразность принятия ро. Демократизм - нравственно - этическое качество личности, выражающееся в умении мыслить и поступать в согласии и на основе мнений окружающих или работающ. Норми муніципального права не розсипаються на безліч автономних елементів, не дивлячись на те, що вони регулюють деколи досить далеко відстаючі один від одного правовідносини.

Події - це такі юридичні факти, що не залежать від волі суб єктів (наприклад, досягнення громадянином україни вісімнадцятирічного віку є підставою виникнення правовідносин з реалізації активного та пасивного виборчого права при місцевих виборах). Муніципально - правові норми - це встановлені державою, територіальною громадою або органами місцевого самоврядування правила поведінки, що регулюють суспільні відносини у сфері організації і здійснення місцевого самоврядування та виконання яких забезпечується примусовою силою держави.

Дефінітивні (норми - дефініції) - містять визначення правових категорій та понять муніципального права (наприклад, нормативне визначення місцевого самоврядування міститься в ст. 7 конституції україни закріплено принцип визнання та гарантованості місцевого самоврядування);оперативні - норми, які відміняють дію інших норм, поширюють їх дію на нове коло суспільних відносин або пролонгують дію цих норм (наприклад, норми, що містяться в п. Вони виступають структурними підрозділами загальних інститутів і, на відміну від них, характеризуються більш вузькою предметною й функціональною спеціалізацією. Первинним елементом системи муніципального права є муніципально - правові норми, що визначають місце та роль місцевого самоврядування в системі народовладдя, закріплюють його принципи, основи, компетенцію, форми здійснення, гарантії тощо. Оскільки предметом науки є однойменна галузь права, природно, що кожному з елементів системи галузі кореспондує самостійний розділ муніципально - правової науки.

Вона повинна досліджувати загальні риси, притаманні галузі в цілому, специфіку і характер її предмета, різновиди її норм, засоби їх реалізації, особливості виникаючих на їх основі муніципально - правових відносин, її джерела, систему.

Науковий метод — це сукупність правил, прийомів, принципів, засобів, способів дослідження відповідних явищ і процесів, шляхів пізнавальної діяльності, визначення їх меж і встановлення основних взаємозв язків із суміжними явищами.

Загальнонаукові (діалектичний, синергетичний, системного аналізу, соціологічний) та спеціальні (порівняльного правознавства, нормативно - логічний, структурно - функціональний, історико - юридичний, методи переходу від загального до особливого, від абстрактного до конкретного тощо). Зв язок муніципального права з іншими галузями права, а також з муніципальною практикою; становлення і розвиток інститутів місцевого самоврядування в україні та в зарубіжних країнах тощо. Так, аналіз системи місцевого самоврядування доводить, що вона, безумовно, є цілісною системою як з позиції її виникнення, так і, особливо, її функціонування. історичний метод виявляючи основні напрями і тенденції муніципального розвитку, дозволяє сприйняти все те найкраще, що виробила практика місцевого будівництва в україні та інших країнах, дати йому оцінку з позицій сьогодення і створити більш ефективне законодавство. Метод логічного аналізу вирішуються питання співвідношення місцевого самоврядування з соціальним і державним управлінням; класифікації інститутів муніципального права; досліджуються форми муніципального устрою тощо. Опитування, інтерв ювання, анкетування, соціального експериментування, організаційно та нормативно - правового проектування, імітаційно - ігрового моделювання ситуацій в галузі муніципального права тощо. 1) наукові праці дореволюційних вітчизняних і зарубіжних учених, в яких розроблено й досліджено проблеми муніципального права, історія його розвитку тощо; 2) наукові досягнення науки радянського будівництва та 3) сучасні наукові досягнення у сфері місцевого самоврядування. ідеологічна функція науки муніципального права полягає в тому, що вона вивчає ідеї, духовні цінності у процесі здійснення місцевого самоврядування, реалізації конституції та законів україни.

Евристично - прогностична функція полягає в пошуках фундаментальних вирішень питань, які стоять перед муніципально - правовою наукою, прогнозуванні й пошуках того прогресивного і цінного, що має велике значення для майбутнього. Прогностична функція науки щільно пов язана з прогностичною силою конституції україни, в якій відображені прагнення, цілі та завдання майбутнього — побудова правової, соціальної та демократичної держави, а ефективно діюче місцеве самоврядування — магістральний шлях таких перетворень. інтегративна (системотворча) функція полягає в тому, що наука муніципального права допомагає об єднувати знання різних галузевих юридичних наук про окремі аспекти здійснення місцевого самоврядування в цілісну систему.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

диктанти для 3 класу з української мови

готові протоколи надання невідкладної медичної допомоги в приватному стомат кабінеті

гімн україни текст-

африка мадагаскар реферат по українські

пісню ярослави притули."тобі, країно"