словник сучасної ономастичної термінології

словник сучасної ономастичної термінології

Класифікування документів - процес впорядкування та розподілу документів за класами з метою відобразити відношення між ними і складати класифікаційні схеми.

Непересічності ділень (таке саме ділення треба виконувати за однаковою ознакою); співрозмірності ділень (ділення має бути вичерпним, повним; ділення не має бути ні недостатнім, ні надлишковим); взаємного вилучення ділень (члени ділення одного ряду мають взаємно вилучати один одного); неперервності ділень (члени ділення мають чітко відтворювати структуру понять, бути найближчими до поняття, не перестрибуючи з одного підкласу в інший). їх цільове призначення як науково - популярних видань полягає в розповсюдженні й популяризації наукових та інших спеціальних знань у сфері науки, техніки, виробництва, зокрема їх історії. Вони містять відомості наукового або прикладного характеру, але не у всьому обсязі, а тільки у вигляді основних понять, знання яких необхідне суспільству загалом. Термінологічні лексикографічні праці призначено широким колам науковців, викладачів, студентів усіх спеціальностей або певної спеціальності, аспірантів, слухачів підготовчих відділень, слухачів системи підвищення кваліфікації, учнів, науково - технічних працівників. Класифікація документів створює основу для подальшої диференціації документів, дозволяє встановити специфіку кожного виду й типу документа, допомагає орієнтуватися в документній інформації та ефективно її використовувати.

Діловодство - (справочинство, документаційне забезпечення управління) - сукупність процесів, що забезпечують документування управлінської інформації і організацію роботи зі службовими документами.

Документознавство - (наука про документ та документообіг) наукова дисципліна, яка досліджує процеси створення й функціонування документів та розробляє принципи побудови документно - комунікаційних систем та методи їхньої діяльності. Бібліографознавство - (наука про бібліографію) наукова дисципліна, об єктом вивчення якої є діяльність, що забезпечує виробництво та функціонування бібліографічної інформації у суспільстві. Стандартизація - діяльність, що полягає в установленні положень для загального та неодноразового використання щодо наявних чи потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері. Скромність - моральна риса характеру, яка проявляється в тому, що людина не визнає за собою жодних виняткових чеснот чи особливих прав, добровільно підпорядковує себе вимогам громадської дисципліни, ставиться до всіх людей з повагою. Фактично це місто, в якому розміщені обласна державна адміністрація та обласна рада, інші органи виконавчої, представницької та судової влади обласного рівня. Вічний двигун (perpetuum mobile) - ідеальний двигун, задуманий так, що, бувши запущеним один раз, буде працювати постійно і не вимагатиме додаткового надходження енергії. Характеристика структури англо - українського перекладача бібліотечної, економічної термінології та навчального із методичними коментарями і граматичними таблицями.

Коментарі